Damask: Broj poginulih povećan na 100, a povrijeđenih na 500

sanel
By sanel

Broj žrtava poginulih u zračnom napadu snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, na tržnicu u Dumi, području koje pripada Damasku, povećan je na 100, dok je broj povrijeđenih povećan na 500, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz bolnice u Dumi su saopćili kako u bolnici trenutno vlada nestašica medicinskog materijala. Istakli su i kako je većina povrijeđenih u kritičnom stanju. Također, zbog manjka prostora i liječničkog osoblja, povrijeđeni ne mogu dobiti adekvatnu medicinsku pomoć.

Aktivisti lokalnih medija su saopćili kako je pored zračnih napada područje Dume pogođeno i sa zemlje.

Oni su istakli kako su napadači svjesno birali vrijeme kada se najviše ljudi nalazi na tržnici. U toku napada veliki broj tijela je doveden do neprepoznatljivosti.

Snage režima su prošle sedmice izvele 30 zračnih napada na naselja i jednu tržnicu kada je poginulo 60 osoba, a 200 ih je ranjeno.

Režimske snage često napadaju naselja Istočne Gute, dijela Damaska koji se već duže nalazi pod kontrolom opozicije. Zbog blokade cijelog područja, građani ne mogu doći do osnovnih životnih namirnica. U prekidu su vodovodne i električne linije, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost za lokalno stanovništvo.

(Anadolija)

Share This Article