Načelnik Tomislavgrada osudio napad na Bošnjake

sanel
By sanel

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipan Šarac u zajedničkom su priopćenju za javnost osudili subotnji napad na Bošnjake u selu Omerovići kod Tomislavgrada.

“Iako još nisu poznati svi podaci o počiniteljima, već sada je jasno da se očito radilo o osobama koje nisu iz naše općine, a taj podatak nas posebno zgražava jer pokazuje da je nekim osobama, koji ovdje ne žive, stalo da dobar i primjeran suživot u našoj općinu dovedu u pitanje”, stoji u priopćenju.

Općinu Tomislavgrad, navode Vukadin i Šarac, kroz čitavu povijest, izuzevši pojedinačne ispade, krasio je suživot i obostrano poštivanje pripadnika svih vjeroispovijesti, te dodaju kako su posebno ponosni na primjernu suradnju na svim razinama s vjerskim zajednicama, kako katoličkim i pravoslavnim, tako i s vjerskim predstavnicima muslimanskih sugrađana.

“Napad na bilo koga, pogotovu napad na vjerske objekte i simbole, je za nas kao političare, vjernike i Hrvate neprihvatljiv i mora biti osuđen u svakom obliku i svim pravno dopuštenim sredstvima”, poručili su Vukadin i Šarac.

“Loša gospodarska situacija, nezaposlenost, pijančevanje, mladost ili strah od bilo kojeg vjerskog ekstremizma, ne može i ne smije biti opravdanje za bilo kakve ispade, prijetnje ili zastrašivanje. Stoga, od policijskih vlasti očekujemo da bez rezerve razjasne tko su počinitelji zastrašivanja i prijetnji, te da isti budu privedeni pravosudnim organima kao opomena svima onima koji misle da mogu bez problema prijetiti bilo kome”, stoji dalje u priopćenju.

Načelnik Tomislavgrad upozorio je da ove nemile događaje dio medija koristi kako bi sijao mržnju i netrpeljivost, što se posebice vidi iz anonimnih komentara na internetskim portalima.

“Kao predstavnik općinske vlasti očekujem da se bosanskohercegovačkih organi sigurnosti konačno počnu primjerno ponašati i prema onima koji siju mržnju i zlo pod krinkom anonimnosti, te da svi zajedno pokažemo nasilnicima da nema tolerancije prema ničijem teroru i zlostavljanju”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako je Bosna i Hercegovina država tri naroda i više vjera, te da svaki napad na vjerske simbole bilo kojega naroda, u bilo kojem kraju zemlje, predstavlja napad na život i dostojanstvo svakoga od nas.

“Pozivamo posebno vjerske vođe da djeluju u smislu poštivanja i suživota, a mi ćemo u svojem dijelu odgovornosti i dalje nastaviti surađivati preko granica stranačkih ili vjerskih različitosti.

Našim gostima iz drugih općina i krajeva, koji dolaze da bi sijali nemir i uništavali ono što mi svi, muslimani i katolici Tomislavgrada, godinama gradimo, poručujemo da ćemo biti izrazito temeljiti u sprječavanju bilo kakvih i bilo čijih nereda”, stoji na kraju priopćenja za javnost načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina i predsjednika Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipana Šarca.

(FENA)

Share This Article