Primirje kod Damaska produženo do nedjelje

sanel
By sanel

Prekid vatre u sirijskom gradu Zabadaniju u blizini Damaska, koji traje od srijede, produžen je do nedjelje. Dogovoren je između pobunjenika, sa jedne, i sirijske vojske i Hezbollaha, sa druge strane. Trenutno se vode pregovori o evakuaciji boraca i isporuci pomoći.

Nakon višesedmičnih borbi, udaljeni su jedni od drugih samo nekoliko metara.

Privremeni prekid vatre dogovoren je u gradu Zabadaniju, gdje su pobunjenici pod opsadom sirijske vojske i njenih libanskih saveznika, šiitske oružane grupe Hezbollah.

Dio je to sporazuma kojim je prekinut pobunjenički napad na dva šiitska sela, Fuu i Ke’freju, u pokrajini Idlib.

Sukobljene strane sada pregovaraju o sporazumu koji bi mogao omogućiti siguran izlazak opozicionih boraca iz Zabadanija i dopremanje pomoći civilima.

Međunarodne organizacije čekaju da se to desi.

“Mi i cijela međunarodna zajednica sarađujemo sa lokalnim i međunarodnim partnerima na osmišljavanju plana za isporuku hrane i drugih vrsta pomoći čim se putevi otvore i ono o čemu govore postane stvarnost”, kaže Ertharin Cousin iz Svjetskog programa za hranu.

Dopremljena pomoć u Homs

Sličan dogovor prošle godine je omogućio dopremanje pomoći u Homs, koji je mjesecima bio odsječen od ostatka svijeta, ali takvi sporazumi su rijetki, a stotine hiljada civila koji žive u područjima pod opsadom čekaju pomoć.

“Ima područja izvan Damaska kojima mjesecima nemamo pristup. Isto je sa nekim područjima oko Halepa”, dodaje Cousin.

Kaže i da je, zbog nedostatka sredstava, agencija bila prisiljena smanjiti pomoć koju pruža sirijskim izbjeglicama u susjednim zemljama, kao i onima u samoj Siriji.

“Ranije smo u paketima imali konzervirano meso. Više ga nemamo. Imali smo tjesteninu i rižu. Već mjesecima šaljemo jedno ili drugo. Više ne možemo slati oboje”, napominje.

U Zabadaniju, Fui i Kefreji žive hiljade ljudi koji su se našli usred sukoba, koji mjesecima nisu primili nikakvu pomoć… I koji se sa zebnjom pitaju hoće li sporazum biti postignut.

(AJ Balkans)

Share This Article