Asadov rođak ubio oficira jer ga je pretekao

sanel
By sanel

Sirijske vlasti uhapsile su Sulejmana Asada bliskog rođaka predsjednika Sirije Bašara Asada, pod optužbom da je ubio oficira kada ga je pretekao na autoputu.

“Sulejman Hilal al-Asad je uhapšen i prebačen u pritvor”, objavila je sirijska novinska agencija SANA ne navodeći više detalja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je, citirajući lokalne izvore, saopštila da je Sulejman uhapšen na putu između Latakije i Kardahe, sela iz kojeg potiče porodica sirijskog predsjednika.

Sulejman Asad, sin predsjednikovog brata od strica, optužen je da je u četvrtak uveče ubio iz vatrenog oružja pukovnika vazduhoplovnih snaga Sirije Hasana al-Šeika, pošto ga je on prethodno svojim vozilom pretekao na raskrsnici.

Incident se dogodio u provinciji Latakija, uporištu sirijskog režima i manjinske religijske grupe alavita, kojoj pripada Asad.

I ubijeni pukovnik i njegov ubica su alaviti, a incident je uzrokovao tenzije u prijestonici provincije Latakija, gde je u subotu više od 1.000 ljudi protestovalo protiv ubistva, tražeći pravdu za žrtvu.

Šeikova žena Majsa Ganem je ranije tokom današnjeg dana izjavila za jedan dnevni list da joj je “predsjednik Asad obećao da će kazniti počinioca, ko god on bio”.

(Vijesti.ba)

Share This Article