Iran najavljuje novi mirovni plan za Siriju

sanel
By sanel

Iran, jedan od glavnih saveznika Damaska, iznijet će generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu novi mirovni plan za Siriju, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian.

Iran će “iznijeti izmijenjeni plan [u odnosu na prethodni predan UN-u prošle godine] za Siriju generalnom sekretaru UN-a” nakon “konsultacija Teherana i Damaska”, rekao je Abdollahian za televizijsku stanicu Al-Majadin, koja podržava sirijski režim i nalazi se u Bejrutu.

Istakao je da je riječ o jednom od “najefikasnijih i najozbiljnijih planova” ikada iznesenim UN-u i međunarodnim faktorima, ne precizirajući pojedinosti tog plana od četiri tačke.

TV stanica Al-Majadin kaže kako plan predviđa trenutni prekid vatre u Siriji, osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, izmjene Ustava, kako bi se osigurala prava etničkih i vjerskih manjina, te održavanje izbora, koje bi nadzirali međunarodni promatrači.

Optimizam bez preciziranja

“To su puka nagađanja”, rekao je, međutim, Abdollahian o dodao da je, “srećom, došlo do strateške promjene u stavovima regionalnih činilaca kad je riječ o Siriji”.

“Ako je prije četiri godine mnogo stranih faktora smatralo rat rješenjem, sada mnogi smatraju da je koncentriranje na političko rješenje najprimjereniji način za rješavanje sirijske krize.”

Teheran finansijski i vojno podržava sirijski režim u sukobu koji razdire tu zemlju od 2011. godine i u kojem je poginulo više od 230.000 ljudi.

Ova iranska najava podudara se s posjetom Teheranu sirijskog ministra vanjskih poslova Walida Mualema i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova, posebnog predstavnika za Bliski istok ruskog predsjednika, koji je također saveznik Damaska.

(Agencije)

Share This Article