Novi pregovori o rješenju krize u Libiji

sanel
By sanel

Nova runda pregovora o političkoj krizi u Libiji započinje u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Iz Misije Ujedinjenih naroda za podršku u Libiji (UNSMIL) ističu kako očekuju da će razgovori trajati do srijede, 12. kolovoza.

Otkako je krajem 2011. godine svrgnut dotadašnji lider zemlje Muammar Gaddafi, u Libiji su na snazi sukobi i bezakonje koje predvode suparničke skupine.

U Libiji trenutno postoje dva parlamenta i dvije vlade od kojih svaka ima zasebne institucije i vojne kapacitete.

Jedan parlament i vlada su u Tripoliju, a drugi u Tobruku. Ove druge priznala je međunarodna zajednica.

Govoreći o tome, lider UNSMIL-a Bernardino Leon apelirao je na obje strane da se fokusiraju na usklađivanju razlika i zajedničku platformu koja će biti osnova za rješenje sukoba.

Moguće sankcije za vladu u Tripoliju

Na pregovorima koji počinju u ponedjeljak bit će prisutno najmanje 30 libijskih dužnosnika, potvrdio je glasnogovornik UN-a, Ahmad Fawzi.

Nije precizirao hoće li obje vlade u Libiji na pregovore u Ženevu poslati svoje pregovarače.

Dio frakcija u Libiji u julu je potpisao sporazum pod pokroviteljstvom UN-a o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i okončanju sukoba, ali je parlament u Tripoliju taj sporazum odbacio, podsjeća Reuters.
Sporazum su podržali i parafirali pripadnici libijskog međunarodno priznatog parlamenta, lokalni i regionalni lideri te grupe civilnog društva.

SAD i njeni europski saveznici pokušali su preko UN-a uvesti sankcije pojedincima u Tripoliju koji se protive sporazumu, ali su taj potez blokirale Rusija i Kina.

(Agencije)

Share This Article