Muhamed Mursi odbija zatvorsku hranu

sanel
By sanel

Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi, koji se nalazi u zatvoru od kada je svrgnut s vlasti 2013, kazao je da je prestao jesti zbog zabrinutosti za vlastiti život.

Tokom nastavka suđenja u subotu po optužnicama za špijunažu i odavanje povjerljivih dokumenata, svrgnuti predsjednik je rekao da je hrana koja mu je data 21. i 22. jula trebala dovesti do “velikog zločina”.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta je od suda zatražio pristup ljekarima, kazavši da pati od zabrinjavajuće niskog nivoa šećera u krvi.

On je također tražio da se sastane sa advokatima odbrane kako bi razgovarali o, kako je rekao, pet incidenata u zatvoru za koje smatra da su mu ugrožavali život.

Osama Mursi, sin bivšeg predsjednika, implicirao je da njegov otac sumnja da mu je neko stavljao nešto u hranu te da je sada “izložen znatno drugačijem tretmanu u zatvoru”.

Nastavak suđenja

Kairski Krivični sud je u subotu nastavio sa saslušanjem i izlaganjem dokaza u takozvanom katarskom špijunskom procesu Mursiju i desetorici drugih.

Optuženi se terete da su odavali vojne i državne tajne Dohi te da su “naškodili sigurnosti” države.

Mursi je izabran za predsjednika u junu 2012, više od godinu nakon što je dugogodišnji lider Hosni Mubarak svrgnut nakon narodnog ustanka. Čelnik Muslimanske braće je svrgnut u julu 2013. u vojnom puču, nakon velikih protesta protiv njega.

Od tada su Muslimanska braća zabranjena, a protiv članova se provode oštre akcije.

Mursi je osuđen na smrt na osnovu optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva tokom bijega iz zatvora, a Muslimanska braća su proglašena terorističkom grupom.

U sudnici, Mursi se pojavljuje u crvenoj zatvorskoj odjeći koju nose osuđenici na smrtnu kaznu.

(AJ Balkans)

Share This Article