Duel klubova Gaze i Zapadne obale nakon 15 godina

sanel
By sanel

Nakon decenije i po, Izrael je omogućio nogometnim timovima iz Gaze i okupirane Zapadne obale da odigraju utakmicu. Prvi je to mali znak poboljšanja odnosa na tom području, barem kada je riječ o sportu.

Rijetko je za jedan nogometni tim uspjeh sam dolazak na mjesto na kojem se igra utakmica, no u karijerama palestinskih nogometaša malo toga je normalno.

Prvi put u 15 godina ekipa sa okupirane Zapadne obale je u Gazi kako bi odigrala utakmicu – nakon što je Izrael odobrio Al Ahliju da putuje preko njegove teritorije.

„Ovdje smo radi sporta, a ne radi politike. Ali, za nas je ovo važno, da Palestinci budu zajedno i ujedinjeni“, kaže kapiten ovog kluba Fadi Dweik, dok trener Al Ahlija Stefano Cusin govori:

„Nadam se da je ovo prva od mnogih utakmica. Mogućnost da igramo zajedno je naš san.“

Palestina dugo optužuje Izrael za neopravdano uskraćivanje prava kretanja igrača između Gaze i okupirane Zapadne obale.

U izraelskom Nogometnom savezu kažu da nemaju utjecaja na rad državnih sigurnosnih službi.

Kašnjenje zbog dozvola

Tokom ove godine, Palestina je odustala od zahtjeva za suspenzijom Izraela iz međunarodnog nogometa, u nadi da će se saradnja popraviti.

Tim Al Ahlija je stigao u Gazu 24 sata kasnije od planiranog za susret Kupa Palestine sa Shijaiyom, zbog kašnjenja izdavanja dozvola, ali to da su uopće stigli je znak napretka.

„Sretni smo i ponosni smo na ovu posjetu koja nam puno znači. Prva je za našu braću sa Zapadne obale. Ovo je pobjeda palestinskog sporta i nadamo se da će sljedeće jedinstvo biti političko“, izjavio je predsjednik Shijaiye, Salah Herzallah.

Nogometaš Al Ahlija, Hussein Jawhar kazao je kako je „biti u Gazi uspjeh“.

„Kao nogometašu, velika mi je čast igrati sa Shijaiyom. Ova utakmica je važna za sve nas“, dodao je.

Očekuje se da će na Yarmouk stadionu u Gazi utakmicu pratiti desetak hiljada ljudi, a onda će uslijediti još jedan test za novi duh saradnje dva nogometna saveza.

Revanš utakmica Kupa Palestine trebala bi se igrati na Zapadnoj obali u nedjelju.

 

( Al Jazeera)

Share This Article