Izraelski kafić na muslimanskom groblju

sanel
By sanel

Otvaranje kafića u Jerusalemu, napravljenog na mjestu gdje je bilo drevno muslimansko groblje, izazvalo je osude i ljutnju u muslimanskoj zajednici.

Fondacija za zadužbinu i nasljedstvo Aqsa, u utorak je navela kako je izgradnja ugostiteljskog objekta na ovoj lokaciji dio izraelskog plana da se uništi „sve što se vezuje za arapsko-islamsku historiju ove zemlje“.

Kafić Independence Garden (Bašta nezavisnosti), ogranak kompanije Landwer Cafer, otvoren je u nedjelju na dijelu zemljišta koje se nalazi između okupiranog Istočnog Jerusalema, većinom naseljenog Arapima, te Zapadnog Jerusalema. Ovo područje je pretvoreno u park.

Stoljećima je na ovoj lokaciji bilo groblje Maaman Allah, najstarije i najveće muslimansko groblje u državi i vjeruje se da su na toj lokaciji ukopani neki od pratilaca poslanika Muhammeda.

Vlasnik restorana kazao je za Al Jazeeru da nije znao da se ispod kafića nalazi groblje.

„Palestince ne ljuti samo gubitak groblja. Kafić prodaje alkohol [koji islam zabranjuje] što se tumači kao ogromno kršenje svetosti muslimanske zemlje“, iz Jerusalema javlja novinar Al Jazeere, Elias Karram.

Osvajači Jerusalema

Kafić je samo jedan dio plana koji uključuje izgradnju 192 stambene jedinice, hotel od 480 soba, poslovne prostore, parking i druge objekte na ovoj lokaciji , javlja izraelski list Haaretz.

Također se na lokaciji gradi i Muzej tolerancije.

Izgradnja je počela 2011. godine, no nakon što su pronađene kosti ukopanih, Islamski pokret, koji želi promovirati islam među izraelskim Arapima, kao i još neke druge grupe, poslao je peticiju Visokom sudu pravde.

Rad je prekinut, ali je uskoro nastavljen nakon što je Sud dao dozvolu za to.

„Sve ove građevine prave se iznad lobanja muslimana ukopanih na ovom groblju… Groblja su zaštićena u svim vjerama i međunarodnim konvencijama“, kazao je Amir Khatib, lider Fondacije Aqsa kojoj je sjedište u Umm al-Fahmu.

Groblje Maaman Allah ima historijsku i vjersku važnost, jer se na njemu nalaze grobovi nekoliko cijenjenih muslimana koji su učestvovali u osvajanju Jerusalema tokom sedmog stoljeća.

(AJ Balkans)

Share This Article