Američka avijacija bombardirala sirijske položaje

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države izvele su prvi zračni napad u Siriji, kako bi “odbranile” pobunjeničku skupinu koju je uvježbala američka vojska, a koja se bori protiv sirijskih vlasti i pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, potvrdio je Pentagon, prenosi Hina.

Taj prvi obrambeni američki napad na sirijsku teritoriju bio je izveden u petak, kako bi se pomoglo pobunjeničkoj grupi “Nova Sirija”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona Bill Urban.

Visoki američki dužnosnik objavio je da su američki avioni bombardirali položaje Fronta al-Nusra, što je bio odgovor na napad na pobunjenike koje je SAD uvježbavao.

Snažnije uključivanje SAD-a u rat

Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Josha Earnesta, nije isključeno da Sjedinjene Države bombardiraju i snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ako budu morale zaštititi pobunjenike koje su uvježbavale.

Washington time najavljuje snažnije uključenje u građanski rat koji već četiri godine potresa Siriju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da su kontraproduktivne dodatne mjere koje je SAD nagovijestio u znak podrške borbi sirijskih pobunjenika protiv Assadovog režima, javlja Tanjug.

“Kontraproduktivno je javno iznositi da će obučene američke oružane grupe biti pod zaštitom avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD-om, koji interveniraju u Siriji”, rekao je Lavrov, ocjenjujući da bi onda međunarodna koalicija mogla gađati bilo koju metu u Siriji.

Sredinom jula u Siriju je ušlo najmanje 54 pobunjenika koje je Washington naoružao i vojno opremio.

(Agencije)

Share This Article