Sirijskim izbjeglicama prepolovljena pomoć

sanel
By sanel

Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda prepolovio je količinu pomoći za hranu koju dijeli stotinama hiljada Sirijaca u Jordanu i Libanu. Razlog je nedostatak sredstava.

Sirijski izbjeglica, Khalid Al-Hassan je šokiran i frustriran. Od Svjetskog programa za hranu dobio je SMS kojim ga obavještavaju da su sredstva koja dobija za hranu, za august smanjena za polovinu.

On i njegova porodica, koja živi izvan zvaničnog kampa, od septembra neće imati pravo na bilo kakvu pomoć.

„Kako je moguće da kompletna međunarodna zajednica ne može ispuniti potrebe sirijskih izbjeglica za hranom? Može i okončati rat ako želi. Ovo je besmisleno“, rekao je Khalid Al-Hassan.

Abu Nour kaže da svima život zavisi od pomoći i da je to jedino što dobijaju nakon što su krajem prošle godine izgubili zdravstveno osiguranje.

„Nemamo izbora nego da apelujemo na donatore, prijatelje Sirije i posebno na zemlje Zaljeva, da vide kako izbjeglice žive izvan kampova u Jordanu i da nam pomognu. Gubitak vaučera za hranu je katastrofalan“, kazao je Abu Nour, izbjeglica iz Sirije.

Svaka porodica u ovom malom, nezvaničnom šatorskom naselju u Madabi obaviještena je o smanjenju pomoći.

Redovni obroci dovedeni u pitanje

Školu pohađa tek nekolicina djece, dok su ostala nepismena.

„S obzirom na smanjenje pomoći za hranu, pojedine sirijske porodice kažu da neće imati novca za redovne i dovoljne obroke. Humanitarne organizacije očekuju da će, kao rezultat, više sirijske djece početi raditi ili prositi“, javlja reporterka Al Jazeere, Nisreen el-Shamayleh.

Smanjenja se ne odnose na izbjeglice koje žive u zvaničnim kampovima, nego na stotine hiljada Sirijaca u gradovima, koji čine više od 85 posto sirijskih izbjeglica u Jordanu.

Svjetski program za hranu planirao je, zbog nedostatka novca, potpuno obustaviti pomoć svima koji žive izvan kampova. Ali američka donacija, poslana u posljednji čas, omogućila im je da izbjeglicama pruže kakvu-takvu pomoć.

„Potrebno nam je da više zemalja slijedi ovaj primjer, jer ova donacija nije dovoljna. Ako ne dobijemo još sredstava, najugroženijim porodicama pomoć će od septembra biti potpuno ukinuta“, rekla je Joelle Eid, glasnogovornica Svjetskog programa za hranu.

Zbog nedostatka sredstava, najmanje 86 posto Sirijaca u Jordanu živi ispod granice siromaštva.

Takvo stanje utječe na njihovo zdravlje i dobrobit, te na mogućnost međunarodnih organizacija da im pomognu.

(AJ Balkans)

Share This Article