Talibani potvrdili smrt Mullah Omara: Novi lider Mullah Akhtar Mansour

sanel
By sanel

Talibani su izabrali Mullaha Akhtara Mansoura kao svog novog lidera, javili su talibanski izvori Al Jazeeri.

Ova grupa je također potvrdila smrt Mullah Omara.

Izbore, koji su navodno održani u četvrtak, talibani nisu zvanično potvrdili.

Afganistanska Vlada u srijedu je saopćila kako je Omar umro prije više od dvije godine, u bolnici u Karachiju (Pakistan).

Odgođeni pregovori

Analitičari tvrde da će imenovanje Mullaha Mansoura, vjerovatno podijeliti pobunjenike te da se brojne visoke ličnosti iz pokreta protive njegovom imenovanju.

Pakistanske vlasti saopćile su da su mirovni pregovori između afganistanske Vlade i talibana, zakazani za petak, odgođeni.

Mullah Akhtar Mansour, koji je važio za Omarovog zamjenika u protekle tri godine, izabran je za novog lidera pokreta na sastanku Šure, sedmočlanog Vrhovnog vijeća talibana, održanom u pakistanskom gradu Quetti, naveli su talibanski zvaničnici, a prenosi AP.

Sastanak talibanskih čelnika je održan u srijedu navečer, nakon što su afganistanske vlasti zvanično potvrdile smrt dosadašnjeg talibanskog lidera.

Udarac za Vladu

Talibani, koji od 2001. godine nastoje svrgnuti Vladu u Kabulu, ponovo su osvojili okrug Nau Zad, u južnoj provinciji Helmand, koji su koalicione snage godinama teškom mukom osiguravale.

To predstavlja veliki udarac za afganistansku Vladu, koja se sada protiv pobunjenika bori sama, bez pomoći koalicionih snaga.

Pokrajina Helmand je već godinama važno uporište talibana i centar proizvodnje opijuma.

(AJ Balkans)

Share This Article