Međuizraelski sukob u ilegalnim naseljima

sanel
By sanel

Izraelske vlasti preuzele su kontrolu nad ilegalnim kućama koje se grade na okupiranoj Zapadnoj obali, uslijed čega je došlo do sukoba jevrejskih naseljenika i izraelske granične policije.

Protesti u utorak su organizirani protiv rušenja takozvanih Dreinoff zgrada, napravljenih na privatnoj palestinskoj zemlji koju je vojska Izraela zauzela tokom 1970-ih.

Rušenje domova naredio je prošlog mjeseca Visoki sud Izraela, saopćivši kako kuće moraju biti uklonjene prije 30. jula.

Prisilne evakuacije

Uz upotrebu opreme protiv demonstracija, izraelske snage preuzele su kontrolu nad dvije zgrade koje su u izgradnji rano u utorak, a potom je uslijedio okršaj sa desecima mladih Jevreja, koji su se zabarikadirali u jednoj od građevina u naselju Beit El, nedaleko od Ramallaha na Zapadnoj obali.

“Jedinica granične policije u utorak je preuzela kontrolu nad građevinama Dreinoff uoči njihovog rušenja, a po naredbi Visokog suda, s ciljem da se izbjegne nasilje tokom operacije”, navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Međutim, nakon sukoba demonstranata i policije, deseci naseljenika su prisilno evakuirani, a neki od njih su i uhapšeni.

“Situacija, atmosfera… ovdje su veoma, veoma loši i nadamo se da će naši predstavnici ubrzo uraditi nešto”, kazao je Pesach Sabich, naseljenik iz Beit Ela.

Iseljavanje se desilo nakon što je jedna izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava poslala peticiju Visokom sudu 26. jula, zajedno s palestinskim vlasnicima zemlje, da se otkažu planovi radova i blokira bilo kakva izgradnja u kompleksu Dreinoff.

S druge strane, izraelsko Ministarstvo odbrane vodi dalje poteze kako bi zaobišlo naredbe Visokog suda i spriječilo rušenje.

Potezi Netanyahua

Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, u utorak je kazao kako se njegova Vlada protivi odluci suda da se sruše zgrade, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali su nelegalna prema međunarodnom pravu.

Izraelske vlasti se protive tom stavu.

Izgradnja na lokacijama u okupiranoj Zapadnoj obali smatra se dodatnim problemom u mirovnim pregovorima i dalje otežava formiranje nezavisne države Palestinaca.

(Agencije)

Share This Article