Afganistan: Predaja 100 policajaca talibanima

sanel
By sanel

Talibani su na sjeveru Afganistana zauzeli jednu policijsku bazu nakon što im se predalo više od 100 lokalnih policajaca, što predstavlja jedan od najtežih udaraca afganistanskim vlastima otkad su lani u decembru NATO snage napustile tu državu, javljaju agencije.

„Više od 100 policajaca se u bazi tri dana borilo protiv talibana i imali su dovoljno oružja i municije da se bore još tri mjeseca“, izjavio je upravnik policije Baba Jan, a prenijela agencija AFP.

„Međutim, oni su se poslije pregovora sa talibanima predali, a svo oružje i oprema je prešla u ruke pobunjenika.“

‘Čin velike izdaje’

Zamjenik guvernera provincije Badakshan, u kojoj se nalazi ta policijska baza, izjavio je da predaja baze predstavlja „čin velike izdaje, koji će afganistanske vlasti istražiti“.

Talibani su prvo nakratko zarobili policajce, da bi ih zatim pustili, pri čemu su neki otvoreno optužili njihovog komandanta da ih je izdao time što je sklopio dogovor sa talibanima, naveo je Baba Jan.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid je u saopćenju za štampu naveo kako su „policajci pušteni na slobodu pod uslovom da se ponovo ne pridruže državnim snagama“.

(Agencije)

Share This Article