Proglašeno petodnevno primirje u Jemenu

sanel
By sanel

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, koje od marta bombardiraju položaje šiitskih pobunjenika u Jemenu, proglasile su jednostrano petodnevno primirje od ponedeljka, u cilju dostavljanja humanitarne pomoći, izvijestili su saudijski mediji.

U međuvremenu se bilans žrtava zračnog udara koalicionih snaga u gradu Taeza, u centralnom dijelu Jemena, u subotu popeo na 80, dok je najmanje 150 ljudi ranjeno, rekli su lokalni medicinski izvori, prenio je Reuters.

Neki očevici tvrde da je stambena četvrt pogođena greškom, dok drugi tvrde da su članovi pokreta Husi postavili vojne položaje blizu rezidencijalne četvrti.

Prekid vatre stupit će na snagu od nedjelje u ponoć, navodi se u saopćenju koalicije, koja zadržava pravo da odgovori na “vojnu aktivnost ili kretanje” pobunjenika.

Hadijeva inicijativa

Odluka o prekidu vatre donijeta je na zahtjev jemenskog predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija, koji je, kao i veći dio njegove Vlade, utočište potražio u saudijskoj prijestonici Rijadu.

Hadi, čije su pristalice uspjele povratiti kontrolu nad većim dijelom južne luke Aden od pokreta Husi nakon četiri mjeseca borbi, tražio je primirje radi distribuiranja “maksimalne količine humanitarne i medicinske pomoći”.

Dva prethodna prekida vatre, u čijem su posredovanju učestvovali Ujedinjeni narodi, nisu se održala, naveo je AFP.

(Agencije)

Share This Article