Turski avioni F-16 bombardovali položaje IDIŠ-a u Siriji

sanel
By sanel

Turski vojni avioni bombardovali su položaje terorističke organizacije DEAŠ u Siriji, potvrđeno je iz Vlade Republike Turske.

Odluka o bombardovanju položaja DEAŠ-a donesena je na jučerašnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedavao premijer Turske Ahmet Davutoglu.

“Tri aviona tipa F-16 poletjela su oko tri sata iza ponoći iz Diyarbakira. Bombardovana su tri položaja terorističke organizacije DEAŠ. Rakete su lansirane na dvije komande i jedan sabirni centar pripadnika DEAŠ-a”, navedeno je u saopćenju turske Vlade.

U saopćenju je istaknuta “odlučnost turske države da preduzme sve mjere u cilju očuvanja nacionalne sigurnosti”.

Oficir turske vojske je poginuo, a dvojica narednika ranjena su u sinoćnjem napadu iz pravca Sirije izvedenom na vojne položaje u pograničnom pojasu u gradu Kilisu, a turske snage odgovorile su kotranapadima.

Guverner južne turske regije Kilis Suleyman Tapsiz je za AA rekao da je iz sirijskog pograničnog pojasa, kojeg kontrolira teroristička organizacija DEAŠ, otvorena vatra na položaje pograničnih snaga Turske.

Turske snage sigurnosti odgovorile su na ovaj napad artiljerijskim udarima u kojima je poginuo najmanje jedan pripadnik DEAŠ-a.

Pogranični grad Kilis se nalazi na tursko-sirijskoj granici u neposrednoj blizini gradića Suruca u kojem je u ponedjeljak izveden teroristički bombaki napad u kojem su život izgubile 32 osobe, a koji je prema preliminarnim istragama bio djelo DEAŠ-a.

(AA)

Share This Article