Izrael dao Jordanu helikoptere iz SAD

sanel
By sanel

Izrael je dao Jordanu helikoptere tipa “kobra”, kojima su ga snabdjele SAD.

Taj potez odobrio je Vašington, koji je obezbijedio remont letjelica prije nego što su uključene u postojeću jordansku “kobra” flotu, rekao je anonimni zvaničnik.

On je objasnio da su helikopteri namijenjeni za pojačanje bezbjednosti na granici.

Na pitanje koliko je ” kobri” dato Jordanu odgovorio je “oko 16”, dodavši da su neke korišćene za rezervne dijelove.

Jordanski i izraelski zvaničnici odbili su da bilo šta komentarišu o predaji helikoptera inciranoj lane, a isto je postupio i Pentagon.

Izrael, Jordan, Saudijska Arabija i Irak su ove nedjelje bili domaćini sekretaru za odbranu SAD Eštonu Karteru, koji je nastojao da ih uvjeri u uspjeh regionalne borbe protiv Islamske države i podršku svoje zemlje nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma s Iranom.

Izrael je imao dvije eskadrile od kojih se svaka sastojala od 30 letjelica, čiji je cilj bio da pružaju podršku kopnenim snagama nadgledanjem iz vazduha, kao i vatrom iz automatskog oružja i raketama i da budu dovoljno okretni da izbegnu rakete zemlja – vazduh.

Jedna eskadrila je rashodovana sredinom 2000-tih godina, a druga 2013, jer su izraelskim vazduhoplovnim snagama više odgovarali jači “apači” helikopteri, kojima su ih, takođe, snabdjele SAD, a pojačana je i uloga bespilotnih letjelica.

Jordanske vazduhoplovne snage imaju 25 “kobri”, sudeći po podacima Međunarodnog instituta za strateške studije sa sjedištem u Londonu.

(Tanjug)

Share This Article