Burno u Parlamentu BiH: Neka se Srbija izvini za Škorpione koji su ubijali djecu

sanel
By sanel

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH počela je jutros u 10 sati, a rasprava o dnevnom redu i njegovo usvajanje trajalo je do iza 13 sati, javlja reporter novinske agencije Patria.

Nakon komentara na dobijene odgovore poslanici su počeli raspravu, a predsjedavajući Šefik Džaferović ograničio je raspravu na pet minuta.

Strasti su se opet rasplamsale kada se došlo do usvajanja zaključaka u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima 11. jula, a što je predložila poslanica Aleksandra Pandurević.

Ona je na početku napravila neke tehničke izmjene, odnosno korekcije. Denis Bećirović, poslanik SDP-a kazao je da su ove tačke prošle, ali da nije moglo proći i to da se raspravlja o napadima na povratnike.

– Zašto je to tako treba ostaviti da se javnost pita. Meni nije jasno šta znače izvinjenja zakonodavnog organa. Niko još nije osuđen za ubistvo u Banja Luci kada je postavljan kamen temeljac za Ferhadiju, kamenovano je hiljade navijača u Srbiji, pa se Skupština Srbije nije izvinjavala. Svaki vid nasilja ja osuđujem, ali jedan pošten i dobronamjeran Bošnjak isto je meni vrijedan kao pošten Srbin, Hrvat, Jevrej, a ja ne znam čijom sam politikom doveden da se trebam izvinjavati Vučiću koji je u Skupštini govorio da treba ubiti 100 muslimana za jednog Srbina. Da li se Skupština Srbije izvinila za Škorpione i ubistva djece? Zašto smo dovedeni u poziciju da se toliko ponižavamo i radimo ovo što radimo. Ili ćemo postaviti jedan princip krenuvši od presuda Međunarodnog suda – kaže Bećirović.

Zaim Backović (SBiH) podsjetio je da je na današnji dan na Sarajevo bačeno preko 3.000 granata.

– Uporedite snimak Vučića iznad Jevrejskog groblja, sve se to da uporediti. To je bilo u vrijeme artiljerijske paljbe. Ja sam da se prema nasilnicima sve zakonske sankcije provode, ali ne mogu prihvatiti da će za jednog Srbina biti ubijeno 100 muslimana – kazao je Backović dodajući da niko u sali nije dobio ime svojom voljom.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA kazao je da je bio u Potočarima i zna šta se dešavalo 11. jula, ali da su aktivnosti koje su prethodile tom danu povećavale tenzije.

– Nije dobro to što se desilo, jer su i majke Srebrenice njega dočekale. Zato mi kao građani BiH nismo trebali tako se ophoditi prema premijeru Srbije. Ako je neko trebao da se izvinjava to je premijer Denis Zvizdić. Mi smo Parlament BiH i mislim da se mi ne bismo trebali nikome izvinjavati. Klub SDA neće podržati ovaj zaključak. Naše diskusije ne treba da idu u prilog podizanja tenzija i otvaranja bolnih tema. Trebamo ići u pravcu smirivanja strasti – istakao je Mehemdović.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a koji je ostao na sjednici samo da bi se uključio u ovu raspravu (nije usvojen zahtjev za smjenu Šefika Džaferovića op.a.) kazao je da bi mogao mnogo toga kazati od toga da nije bio napad nego pokušaj ubistva Vučića.

– Mogao bih da pitam gdje je bio Naser Orić, kao što vi pitate gdje je bio Vučić u ratu. Ali mi trebamo biti svjesni činjenice da je Vučić imao namjeru pokloniti se žrtvama, a šta je dobio i kakvu poruku šalje BiH – istakao je Košarac dodajući da se ovo nikad ne bi trebalo desiti nikome.

– Nemojmo da ne budemo svjesni činjenice da institucije po ovom pitanju ništa nisu učinile. Pa, ovo je bio međunarodni incident – dodao je Košarac.

Denis Bećirović replicirao je Košarcu kazavši da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Tri strane su potpisnice. Ali, Srbija nije garant njega. Druga stvar ovo je godina kada obilježavamo 20. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ni jedan dokument u RS ni u Srbiju nije usvojio dokument da to osudi, ali ostat će zapisano da se Parlamanet BiH izvinjavao Vučiću. Ja na to ne pistajem. A, ako ćemo ići na izvinjenja neka prvo neko uputi izvinjenje za Škorpione koji su ubijali maloljetnu djecu – istakao je Bećirović.

Mladen Bosić je napomenuo da im je bio cilj da kada je već na Domu naroda usvojen određeni broj zaključaka urade to i u Predstavničkom domu.

– Postoje snage koje na političkim konfliktima prave svoju političku platformu. Mi smo predlagači, a nismo diskutovali o njoj. Mislili smo da smo spremni na jedan drugi način pristupiti rješavanju ovih događaja – istakao je Bosić, kazavši da je Bećirović podnio niz inicijativa koje su doprinjele podizanju tenzija.

13:15 U nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, nakon polusatne pauze, zastupnici su se izjašnjavali o dnevnom redu, javlja reporter novinske agencije Patria.

Prijedlog Borjane Krišto da se uvrsti u dnevni red razmatranje dozvole za zajam od Banke za obnovu usvojen je i bit će razmatrano ovo pitanje.

Prijedlog Mirsada Mešića o formiranju parlamentarne istražne komisije da se vidi u čije ime i čije odobrenje je Mladen Ivanić uputio pismo UN-u da se ne usvoji rezolucija nije usvojen zbog nedovoljne entitetske većine iz RS-a.

Izjašnjenje o prijedlogu Ziam Backovića o formiranju istražne komisije koja će odrediti zbog čega je predsjednik RS-a pisao UN-u, također nije uvršten u dnevni red jer nije bilo većine iz RS-a.

Denis Bećirović tražio je da se na dnevni red stavi i Informacija VM o sve učestalijim napadima na povratnike u RS, ali zbog nedovoljne entitske većine ni ovaj prijedlog nije prošao.

Također Bećirović je tražio da se s dnevnog reda skinu tačke o usvajanju zaključaka o događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima i da se skine s dnevnog reda informacija o upućivanju pisma generalnom sekretaru UN, a što je predložila Aleksandra Pandurević.

Zbog nepostojanja opće većine prijedlog nije prošao. Prijedlog SNSD-a o smjeni Šefika Džaferovića ni ovaj put nije prošao, a nakon čega su poslanici SNSD-a opet napustili sjednicu ovog doma.

(NAP)

Share This Article