Prijedorska policija pretukla navijače iz Bihaća, psovali im muslimansku majku

sanel
By sanel

Šok i nevjericu doživjeli su navijači Jedinstva iz Bihaća, nakon što ih je u subotu prijedorska policija nakon utakmice pretukla u policijskog stanici.
Navijači navode da su se policajci tukli tri sata i naslađivali se podsječajući ih na zločine koje su počinili nad bošnjačim stanovništvom u Prijedoru 1992. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

U pismu koje je grupa navijača „Sila nebeska“ uputila medijima navodi se da im je Dušan Popović, visokorangirani prijedorski policajac prijetio riječima „Da nisam u nadležnosti u kakvoj trenutnoj jesam isjekao bih te u komade“.

Navijači navode i to kako su policajci u stanici jednom od njihovih kolega rekli da su mu na isti način zlostavljali i oca 1992. godine, kada je u Prijedoru ubijeno više od 3.000 Bošnjaka. Preplašenom navijaču policajac je stavljao palicu uz analni otvor, uz prijetnje da će ga silovati, nakon čega mu je napisao i prekršajnu prijavu koja je veća do 1.000 KM.

Nogometni klib Rudar Prijedor i Jedinstvo iz Bihaća igrali su prijateljsku utakmicu na stadionu u Prijedoru. Policija je nakon utakmice uhapsila blizu 20 navijača Jedinstva, zbog parole kojom su podsjetili na srebrenički i prijedorski zločin, nakon čega, tvrde navijači, preživjeli pravi pakao.

Gripa navijača navodi kako im je policija Unsko-sanskog kantona odbila pružiti pomoć. O ozljedama koje su zadobili u policijskoj stanicu postoji i medicinska dokumentacija.

– Nakon utakmice policija nas je izvela iz stadiona i odmah su pretukli momka koji je u ruksaku imao zastavu Republike Bosne i Hercegovine, pretučeno je i nekoliko drugih momaka koji su imali navijačke transparente. Navijača koji je bio zadužen za prevoz policajac je udario s dvije ruke u obje strane glave – tvrde bihački navijači.

Objašnjavaju kako su ostatak grupe sreli u stanici policije, nakon čega su preživjeli pravi pakao koji je trajao tri sata. Policija ih je tukla i vrijeđala.

– Psovali su nas i vrijeđali: „Majku ti balijsku …“ , „Ovako smo ti oca u ratu maltretirali“ – opsiju navijači. Dodaju da su ih vrijeđali i uzvicima: „Turčine krvi ćemo ti se napiti“, „Mater ti muslimansku ….“

Grupa navijača iz Bihaća tražit će od nadležnih domaćih i stranih institucija u BiH da preispitaju cijeli slučaj i da kazne policajce koji su učestvovali u torturama nad bošnjačkim navijačima, prenosi.

(NAP)

Share This Article