Dodik nakon sastanka sa Vučićem odustaje od referenduma: RS spremna na razgovor

sanel
By sanel

Danas su u Beogradu razgovarali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Iako su na konferenciji za medije govorili o nizu tema o kojima je razgovarano, jedna je ipak ključna – referendum u RS po pitanju državnog pravosuđa.

Milorad Dodik na konferenciji za medijie nakon sastanka više nije bio tako odlučan po pitanju referenduma kao što je to bio prethodnih dana.

“Ako ne bude dogovora o nadležnostima Suda i Tužilaštva, referendum ostaje. Pozvali smo na demokratsko izjašnjavanje, a ne na rat. Pozivam Vučića da još jednom u septembru razmotimo to pitanje. RS je spremna da razgovara o sudu i tužilaštvu”, naveo je Dodik i dodao da Republika Srpska nije protiv BiH, ali jeste protiv nametnutih rešenja.

Nezvanično, Vučić je u fokus razgovora stavio odluku RS o raspisivanju referenduma kao i njegovim političkim implikacijama s obzirom da je potez vlasti u RS međunarodna zajednica ocijenila kao vrlo opasan za stabilnost, ne samo BiH nego i regije.

Inače, prva tačka SSP-a jeste regionalna saradnja i stabilnost u regiji. Srbiji je ulazak u Evropsku uniju glavni prioritet, a poruke Federike Mogerini i Johanesa Hana, koje je Vučić sasvim sigurno pažljivo saslušao, su da održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu riskira podrivanje snažnijeg procesa evropskih integracija. Nema sumnje da je diplomatskim kanalima iz važnih adresa međunarodne politike Vučiću upućen signal da se angažira u ovom slučaju i urazumi Dodika.

(Vijesti.ba)

Share This Article