Talibanski vođa pozdravio mirovne pregovore

sanel
By sanel

Talibanski vođa Mula Omar pozdravio je danas početak mirovnih pregovora između afganistanskih vlasti i talibana kao “legitiman islamski princip” u cilju okončanja oružane pobune u Afganistanu.

“Ukoliko sagledamo suštinu naših vjerskih kanona, možemo vidjeti da, sastanci i čak mirovne akcije sa neprijateljima, nisu zabranjene. Paralelno sa oružanim džihadom, politički napori i mirovne akcije za postizanje ovih svetih ciljeva su legitiman islamski princip”, naveo je talibanski vođa u saopštenju objavljenom na sajtu talibana, prenijela je agencija AFP.

To je prvi njegov komentar jednodnevnih mirovnih pregovora između avganistanskih zvaničnika i predstavnika pobunjenih talibana na brdu Muri, u turističkom mjestu blizu Islamabada, uz prisustvo predstavnika Kine i Sjedinjenih Američkih Država održanih 7. jula.

Učesnici su razmjenili stavove o načinima da se postigne mir i pomirenje u Afganistanu, gdje se borbe nastavljaju od uklanjanja talibanske vlasti u operacijom SAD 2001. godine i postignut je dogovor da se “sljedeći sastanak održi pogodnog datuma za obe strane”.

Afganistanski zvaničnici nisu precizirali kada i gdje će biti sljedeća runda mirovnih pregovora, ali se očekuje da bude poslije Ramazana.

AFP podsjeća da su nekoliko neformalnih sastanaka održani u proteklih nekoliko mjeseci između predstavnika talibana i afganistanskih zvaničnika i aktivista, ali da se prošlonedjeljni sastanak smatra za “značajan korak napred”.

(Agencije)

Share This Article