Izrael gradi stambene blokove na historijskom muslimanskom mezarju

sanel
By sanel

Izraelske vlasti su odobrile plan gradnje stambenih blokova na temeljima starog muslimanskog groblja u zapadnom dijelu Jerusalema, izvještava dnevni list Haaretz.

“Komisija za urbano planiranje i izgradnju u Jerusalemu protekle je sedmice odobrila izgradnju 192 stambene jedinice, hotela sa 480 soba i tržnog centra na temeljima historijskog muslimanskog groblja u Zapadnom Jerusalemu,” prenosi Haaretz.

Izraelska uprava za historijske lokalitete je potvrdila da su na groblju pronađeni nadgrobni spomenici i ljudski ostaci.

Fondacija za očuvanje vakufa i kulturno-historijskog naslijeđa “El-Aksa”, palestinska nevladina organizacija, oštro je osudila ovaj građevinski projekat.

“Godinama već, Izrael vrši judeizaciju Jerusalema, a sada to nastavlja na historijskom mezarju Mamilla,” saopšteno je iz “el-Akse”.

Mezarje će “ostati dio našeg islamskog naslijeđa uprkos pokušajima Izraela da zametne trag arapskoj i islamskoj historiji Jerusalema.”

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem i Zapadnu Obalu 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata. Jerusalem je anektiran 1980. godine, kao glavni grad samoproglašene jevrejske države, što je bio potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(AA)

Share This Article