Počeli razgovori lidera u cilju formiranja nove vlade u Turskoj

sanel
By sanel

Turski premijer i lider Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ahmet Davutoglu sastao se danas u Ankari sa liderom Republikanske narodne partije (CHP) Kemalom Kilicdarogluom, čime je počela prva runda koalicionih pregovora nakon što je turski predsjednik prošle sedmice Davutogluu dao mandat za formiranje nove vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak mandatara Davutoglua sa liderom partije koja je bila druga na prošlomjesečnim općim izborima Kilicdarogluom održan je u sjedištu CHP-a u Ankari, a glavna tema razgovora je formiranje nove vlasti u Turskoj, pošto na izborima niti jedna partija nije osvojila dovoljno mjesta u parlamentu za samostalno formiranje vlade.

„Nemamo nikakvih preduvjeta, niti predikcija za pregovore. Spremni smo razgovarati o svim bitnim stvarima za vladu“, kazao je Davutoglu sinoć u Istanbulu.

Sastanak Davutoglu-Kilicdaroglu je održan iza zatvorenih vrata, a najavljena je i konferencija za novinare nakon sastanka.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik premijera Numan Kurtulmus, ministar kulture i turizma Omer Celik, ministar razvoja Cevdet Yilmaz i drugi zvaničnici AK Partije i CHP-a.

Davutoglu je u ranijim izjavama istakao da je spreman na razgovore o svim bitnim pitanjima i izrazio nadu da će nova turska vlada biti formirana u najkraćem roku.

Za sutra je najavljen Davutogluov sastanak i sa liderom Nacionalne narodne partije (MHP) Devletom Bahcelijem, a dan kasnije i sa liderima prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) Salahattinom Demirtasom i Figen Yuksekdag.

Mandatar za sastav nove turske vlade i aktuelni premijer Davutoglu je ranije najavio da će drugi krug pregovora sa liderima parlamentarnih partija biti održan nakon bajramskih praznika.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 9. jula Davutoglua i službeno imenovao mandatarom za sastav nove vlade, tako da mu je preostao 41 dan da okonča započete pregovore i uspostavi novu vladu.

AK Partija je pobijedila na prošlomjesečnim izborima, osvojivši 258 zastupničkih mjesta u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, ali joj nedostaje 18 zastupnika da bi formirala samostalnu vladu. Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP izborile po 80 zastupnika.

Analitičari smatraju da podjednake šanse za ulazak u koaliciju imaju ljevičarski CHP i desničarska MHP.

U slučaju da Davutoglu u zadanom roku ne formira vladu, predsjednik Erdogan bi trebao imenovati drugog mandatara iz drugoplasirrane stranke sa izbora, a ukoliko ni on ne bi formirao vladu, pravila nalažu formiranje tehničke vlade u čijem sastavu bi bile sve četiri parlamentarne stranke po kvotama njihovih izbornih rezultata i raspisivanje novih izbora.

Vremenski gledano, novi izbori bi mogli biti održani u novembru, naravno ukoliko vlada ne bude formirana do tada.

Danas započeti pregovori za koalicionu vladu su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj. Posljednju koalicionu vladu u Turskoj formirao je lider Demokratske ljevičarske stranke (DSP) Bulent Ecevit u aprilu 1999. godine.

(Anadolija)

Share This Article