Kerry: Moramo se sjećati srebreničkih žrtava svaki dan

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry dao je izjavu povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici. Novinska agencija Patria u cjelosti prenosi njegovu izjavu.

-Danas obilježavamo 20 godina otkako je pobijeno 8.000 ljudi u planinama Istočne Bosne i Hercegovine. Istina o nerazumnom zločinu protiv čovječnosti – o dijelovima tijela nagomilanim u masovnim grobnicama—šokirala je savjest svijeta. Ova godišnjica je snažan podsjetnik o potrebi da se suprotstavimo svim oblicima zla i ustanemo u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva.

Oni koji su počinili taj masakr moraju biti izvedeni pred lice pravde. A mi se, ne samo danas, nego svakog dana, moramo sjećati srebreničkih žrtava i svih žrtava rata.

Sjedinjene Države jesu i ostat će nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine – pružajući joj podršku u izgradnji sigurnosti kroz Dejtonski mirovni sporazum, kao i ekonomsku i tehničku savjetodavnu pomoć na njenom putu od konflikta do obnove i razvoja.

Naš cilj je podrška kontinuiranom napredovanju Bosne i Hercegovine ka stabilnosti i prosperitetu u regionu u kojem građani mogu živjeti kao susjedi u miru i uz uvažavanje prava svih.

Sjećajući se srebreničkog genocida, odajemo počast žrtvama ponovno izražavajući našu odlučnu namjeru da osiguramo da se tragedije poput ove više nikada ne dogode.

(NAP)

Share This Article