Irak: Bitka za grad Baidži, IDIŠ preuzeo ključne kote

sanel
By sanel

Borci DEAŠ-a (naziv koji se koristi za IDIŠ) su nastavili ofanzivu na grad Baidži, u iračkoj provinciji Saladin, gdje su preuzeli kontrolu nad većim brojem naselja, prenose vojni izvori.

Kapetan Gazevi el-Džeburi prenosi da su pripadnici te organizacije napade u Baidžiju izvodili automobilima bombama i artiljerijskim projektilima, zbog čega su iračke trupe bile primorane da se povuku u južni dio grada.

Džeburi izvještava da su militanti DEAŠ-a preuzeli kontrolu nad najmanje pet distrikta, u okršajima sa iračkim snagama sigurnosti.

“DEAŠ je postavio nekoliko snajpera na zapadnom dijelu Baidžija, a iračke snage su pokušale da se povuku na područje koje je u dometu iračkih vazduhoplovnih snaga,” kazao je kapetan el-Džeburi.

U iračkoj provinciji Kirkuk su ubijena četvrorica pripadnika Pešmergi, a desetorica ranjena, u sukobima sa militantima DEAŠ-a, koji su izbili u nedjelju. Lokalni izvori i očevici prenose da su militanti DEAŠ-a napali Pešmerge u selima na području Merjmem Bek-a, oko 35 kilometara južno od Kirkuka. Isti izvori prenose da su u okršajima poginule i na desetine terorista.

(TRT)

Share This Article