Dačić: Na temelju britanske rezolucije neko će možda osporiti legitimitet Republike Srpske

sanel
By sanel

Srbija i srpski narod povijesno gledano nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Srbije i voditelj diplomacije Ivica Dačić ocijenivši da će na temelju britanske rezolucije, kada je o političkim posljedicama riječ, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.

“Zato je važan pristup, prvo moramo se uravnoteženo govoriti o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se mijenjaju, ali RS je historijska tvorevina Daytonskog sporazuma”, ukazao je Dačić u intervjuu za TV N1.

Taj sporazum su, podsjetio je, predložile velike sile.

“Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsjednik RS-a. Političari se mogu mijenjati, voljeti ili ne voljeti, ali Srbija i Republika Srpska, koja je sastavni dio BiH, bit će veći i to nema šanse da bilo tko ugrozi”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovdje je riječ o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopće svesti samo na jedan događaj, zapitao je on.

Srbija je, istaknuo je, jedina zemlja u regiji koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za sudjelovanje u tom zločinu, ocijenivši da iza inzistiranja na rezoluciji leže interesi “nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama”.

“Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. stoljeću donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovdje je očito da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanija ima velike interese u islamskom svijetu i misli da će tako, pošto sudjeluje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najlakše namiriti račune prema maloj zemlji kao što je BiH “, rekao je Dačić.

Po njegovim riječima, ne smije se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne mogu prešutjeti da je britanska rezolucija “skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama”.

On je dodao da će, kada je riječ o glasanju u Vijeću sigurnosti, sve biti poznato večeras.

“Rusija nije pustila svoj prijedlog rezolucije tako da će na glasovanje biti iznesen samo britanski prijedlog. Rasprava bi trebao trajati tri sata. Večeras će biti poznat ishod”, rekao je Dačić.

On je dodao da vjeruje da će članice Vijeća sigurnosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podjelama.

“Očekujem da sve države koje su sudjelovale u Daytonskom sporazumu pokažu visoku razinu odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle destabilizirati situaciju”, smatra Dačić.

Kako je istaknuo Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje s BIH.

“I s Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatirali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju”, rekao je Dačić.

(FENA)

Share This Article