Sirijski pobunjenici zauzeli vojni centar u Halepu

sanel
By sanel

Minber.ba – Sirijski pobunjenici zauzelli su strateški vojni centar u zapadnom dijelu grada Halep koji je pod kontrolom režima, dok se vode žestoke borbe između opozicije i režimskih snaga, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij je naveo da je koalicija pobunjeničkih grupa zauzela Znanstveni istraživački centar koji je korišten kao vojna kasarna.

Direktor Opservatorija, Rami Abdel Rahman, je rekao da se sada otvorilo nekoliko potencijalnih linija napada na druge četvrti grada koje su pod kontrolom režima.

Ovaj savez pobunjenika je jedan od najmanje dvije koalicije opozicionih boraca koje su započele veliku vojnu operaciju s ciljem zauzimanja dijelova grada Halepa koji su pod Assadovom kontrolom.

Koalicija koja je zauzela kasarnu sastoji se od nekoliko vojnih grupa koje se vode kao umjerene. Druga koalicija koja se bori u zapadnom Halepu je Ansar al-Sharia.

Video koji je objavljen na internetu pokazuje zauzimanje Centra za istraživanje, dok borci iz jedne od grupa podižu opozicionu sirijsku zastavu sa tri zvjezdice.

Opservatorij je naveo da je režim nakon toga avionima borbadovao Centar i da su pobunjenici evakuisali jedan njegov dio. Režimske snage su bezuspješno pokušale tokom noći povratiti kontrolu nad Centrom.

Drugdje u zapadnom Halepu, nastavljaju se sukobi između pobunjenika iz Ansar al-Sharia i režimskih snage oko četvrti Zahra.

(Minber.ba/AFP)

Share This Article