Muslimani Nigerije se utrkuju u učenju Kur’ana

sanel
By sanel

Muslimani Nigerije nastoje završiti učenje Kur’ana što više mogu puta prije završetka ramazana, dok veliki broj roditelja potiče svoju djecu da ga nauče napamet dajući im u zamjenu poklone, između ostalih stvari.
“U mojoj porodici, jer moja supruga i ja radimo, mi izazivamo jedni druge da bismo vidjeli koliko će ko puta proučiti Kur’an tokom svetog mjeseca”, kaže Hassan Ebu Bekr, bankar i otac dvoje djece, za OnIslam.
“Prošle godine, ona me je pobijedila proučivši Kur’an tri puta dok sam ja proučio samo jedan put cijeli Kur’an i polovinu. Ali ove godine odlučan sam da ne izgubim “.

“Elhamdulillah, već sam jednom proučio Kur’an ove godine dan prije nego što je ona završila. Ali začudo, sad sam ispred nje u drugom učenju. Možda je namjerno usporila”, kaže Ebu Bekr, dodajući da se nada da će ove godine tri puta proučiti Kur’an.

Ibrahim Ešinlokun, građevinski inženjer, potiče svoju djecu da zapamte što više mogu ajeta iz Kur’ana, obećavajući nagradu onome ko nauči najviše.
“Imam troje djece, dva dječaka i djevojčicu. Svi oni uče Kur’an, mašAllah. Ali dali smo im zadatak da iskoriste ovaj mjesec da zapamte svetu Knjigu. Svako od njih dobije poklon, ali najbolji od njih dobija glavnu nagradu”, kaže Ešinlokun.
“Obećao sam im jako dobar raspust ukoliko se pokažu dobrim u učenju napamet Kur’ana. I zato, jer tek počinje treći ciklus ispita i raspust je samo za nekoliko dana, vidim njihovo uzbuđenje. Koristim to da ih ohrabrim da se zbliže sa Kur’anom”.
Ešinlokun kaže da također učestvuje u učenju Kur’ana napamet.
“Nisu oni sami u tome. Ja sam dio toga, također. Imamo cilj da zapamtimo između 10 i 20 sura. Moram priznati da nisam baš tako dobar u učenju napamet iako se borim da ne budem pobijeđen”, kaže on.

Nova veza
Elhadža Šakira Olasumbo, računovođa, kaže da vikendom pohađa časove tefsira jer sama nije u stanju učiti Kur’an.
“Ali imam četverogodišnjeg sina koji je počeo učiti napamet Kur’an. Molim Allaha da ga počasti da bude od onih kojima je podareno poznavanje Kur’ana”, kaže Elhadža.
“U cilju da ga potaknem, dala sam mu zadatak da nauči deset sura a zauzvrat, inšaAllah, dobit će za sljedeći rođendan na poklon veliko dječje auto. On je vrlo uzbuđen i vidim da će postići zacrtano, inšAllah.Da nam svima Allah olakša. Također sam odlučila da uskoro naučim sama Kur’an”.
Babazanna Abdulkerim, iz sjeveroistočnog grada Maiduguri, kaže da je ramazan prilika koju koristi da poveća svoj iman na halkama učenja Kur’ana.

“Naravno, svi u mojoj porodici pa čak i u krugu mojih prijatelja uče Kur’an prije ramazana, ali, naravno, intenzitet učenja povećamo tokom ovog mjeseca”, kazao je on.
“Naprimjer, formirali smo halku prijatelja koji uče Kur’an ajet po ajet. Pozivamo ljude na iftar i dove kako bismo molili Allaha za milost, naročito što se tiče postojeće krize u našoj regiji”.
Abdulkerim kaže da on i njegovi prijatelji također posjećuju kampove interno raseljenih osoba u gradu kako bi im ‘odnijeli hranu i druge stvari za koje smatramo da su im potrebne”.

(IslamBosna.ba)

Share This Article