Indija ne priznaje muslimanske medrese kao obrazovne institucije

sanel
By sanel

Indijska država je prestala sa priznavanjem muslimanskih škola “medresa”, uz obrazloženje da te institucije ne nude učenicima formalno obrazovanje.
Dilip Kamble, ministar za manjine u pokrajini Maharashtra, izjavio je da ove škole neće biti priznate ukoliko ne budu ispoštovale plan i program koji je definisala regionalna vlada.
“Iz tog razloga, djeca koja pohađaju medrese ili bilo koje druge ustanove čiji program se temelji na vjerskim studijama, neće imati službeni status đaka,” kazao je Kamble.
Kamble je kazao kako škole koje ne podučavaju formalnom programu, koji uključuje prirodne nauke, matematiku i društvene nauke, neće imati pravo na finansiranje iz državnih fondova.
Osim toga, državna vlada će provesti reviziju kako bi saznala tačan broj učenika u “neformalnom” obrazovanju i označiti ih “izvan obrazovnog procesa”.
Državni ministar za manjine, Eknath Khadse, izjavio je da je iza ove akcije težnja da se svi učenici u obrazovnom procesu podrede jednom sistemu
“Želimo da se manjine istaknu u svim sferama života. Stoga je važno da uz vjersko obrazovanje, učenici stiču znanje iz ostalih naučnih disciplina,” kazao je Khadse. Od ukupno 1900 medresa, 550 je pristalo uvrstiti u svoj zvanični program uvesti formalne predmete.
Lider vladajuće stranke “Aam Aadmi” iz Nju Delhija oštro je kritikovao potez regionalne vlade iz Maharashtre.
“Najprije govedina, a sad i medrese? Najavljuju se dani koji dolaze! Regionalna vlada u Maharashtri je uvelika na putu da ubije prava manjina,” poručio je lider Ashutosh, putem  Twittera. Nešto ranije je u istoj pokrajini zabranjena prodaja govedine, navodno ne temelju hinduističkih uvjerenja, no ovaj korak je najviše pogodio musliane.
Potez regionalne vlade u Maharashtri je izazvao i oštre reakcije nekoliko medresa, koje tvrde da je to pokušaj uplitanja u vjersku naobrazbu.
“Naši predaci su dugo vremena odbacivali modernizaciju koju vlada nameće. Ukoliko prihvatimo inicijativu vlade, to će se negativno odraziti na duh islamskog obrazovanja koji pružamo našim učenicima,” kazao je Mevlana Ejub Kasmi, direktor medrese u gradu Malegaon, gdje je muslimansko stanovništvo većinsko.
Prema podacima federalne vlade, samo četiri posto muslimanske djece pohađa medrese.

(AA)

Share This Article