UNHCR usvojio Rezoluciju o ratnim zločinima u Gazi

sanel
By sanel

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojilo je u petak većinom glasova rezoluciju koja poziva da se sudi odgovornima za ratne zločine počinjene za vrijeme sukoba u Gazi u augustu 2014. Rezolucija koju je prezentirao Pakistan, dobila je podršku 45 zemalja, među kojim su Francuska, Velika Britanija i Njemačka. Samo je SAD glasao protiv a pet zemalja je bilo suzdržano.

Ova rezolucija je uslijedila nakon objavljivanja izvještaja UN-ove istražne komisije o sukobu u Gazi koja je zaključila da je bilo “mogućih ratnih zločina”.

– Prikupljene informacije ukazuju na to da su Izrael i naoružane palestinske grupe kršile međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava što je u nekim slučajevima dovelo do ratnih zločina – izjavila je predsjednica komisije Mary McGowan Davis prezentirajući izvještaj 29. juna.

Rezolucija ne određuje počinioce zločina, ali “ističe da je neophodno da svi odgovorni za kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava odgovaraju za svoja djela, uz pomoć odgovarajućih, pravičnih i nezavisnih nacionalnih i internacionalnih mehanizama kaznenog prava”.

Rezolucija zahtijeva od Izraelaca i Palestinaca da “potpuno sarađuju uz preliminarnu instrukciju Međunarodnog kaznenog suda kao i sa svakom kasnijom istragom koja bi mogla biti otvorena”.

Oko 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi. Na izraelskoj strani, 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

(Fena)

Share This Article