Kandidat Erdoganove stranke izabran za predsjednika parlamenta

sanel
By sanel

Kandidat stranke predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana bivši ministar odbrane Ismet Jilmaz izabran je u srijedu za predsjednika parlamenta formiranog poslije općih izbora 7. juna na kojim je Erdoanova stranka izgubila apsolutnu većinu.

U četvrtom krugu glasanja, Jilmaz je osvojio 258 glasova, a Deniz Bajkal, kandidat glavne opozicione stranke Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati) dobio je 182 glasa.

Dva druga kandidata, Ekmeledin Ihsanolu iz Stranke nacionalističke akcije (MHP, desni) i Dengir Mir Mehmet Firat iz Demkokratske stranke naroda (HDP, prokurdska) eliminirani su nakon trećeg kruga glasanja.

Nakon teških pregovora o formiranju koalicioine vlade, tri opozicione stranke, koje raspolažu sa 292 mjesta od ukupno 550, nisu bili u stanju da se suprotstave Stranci pravde i razvoja (AKP) na vlasti od 2002.

Erdoan treba brzo da povjeri premijeru Ahmetu Davutoluu posao formiranja nove vlade. Ako njegovi napori ne uspiju u roku od 45 dana, on može ponovo pozvati birače na prijevremene izbore.

(Fena)

Share This Article