Nakon 55 dana štrajka palestinski zatvorenik bit će oslobođen

sanel
By sanel

Zatvoreni Palestinac Khader Adnan, koji je štrajkovao glađu, bit će pušten iz izraelskog zatvora za dvije sedmice, potvrdio je njegov advokat za Al Jazeeru.

Adnan je pristao da privede kraju svoj 55-dnevni štrajk glađu i bit će pušten na slobodu 12. jula, kazao je Jawad Boulos.

Dodao je da je ovo dio dogovora u kojem su Izraelci obećali da Adnana neće opet zatvoriti, vodeći se smjernicama tzv. ”administrativnog pritvora”, bez optužnice ili suđenja.

O ovome je informirana i Adnanova porodica.

Međunarodne konvencije

Međunarodni komitet Crvenog križa je nedavno saopćio kako se Adnan nalazi u “neposrednoj opasnosti od smrti”.

Iz Crvenog križa tada su apelirali na Izrael da Adnanovu porodicu upoznaju s međunarodnim konvencijama.

Ova reakcija međunarodne organizacije uslijedila je nakon što je u Izraelu predložen zakon koji će omogućiti hranjenje zatvorenika u zatvorima i bez njihovog pristanka.

Ovaj 36-godišnjak bio je u redovima grupe Islamski džihad na Zapadnoj obali, a uhapšen je bez optužbi i u zatvoru je skoro godinu dana.

Ovakav način pritvaranja Palestinaca u izraelskim zatvorima nazvan je administrativnim pritvorom, što omogućava Izraelu da Palestince drži bez optužbe neodređeno vrijeme.

Adnan je tokom 2012. godine, također, bio u štrajku glađu koji je trajao 66 dana, što je izazvalo masovni štrajk palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Broj administrativnih zatvorenika Palestinaca ponovno je u porastu u proteklih godinu dana. Procjenjuje se da su mjesečno zatvorene 363 do 473 osobe.

(Al Jazeera)

Share This Article