Treća flotila slobode’plovi prema Gazi

sanel
By sanel

Izraelske bespilotne letjelice nadlijetale su “Treću flotilu slobode”, koja nastavlja ploviti u pokušaju da razbije opsadu Gaze.

Izrael je 2007. godine nametnuo opsadu, nakon što je pokret Hamas osvojio vlast na općim izborima. Flotilu čine četiri broda, koja su u različitim vremenima isplovila iz Grčke. Očekuje se da će do obala Gaze stići u ponedjeljak ujutro.

Švedski brod “Marianne” plovi prema obali Gaze. Na njemu se nalazi 17 aktivista iz različitih zemalja. Cilj im je razbijanje opsade Pojasa Gaze.

Poruke aktivista

U međuvremenu će mu se pridružiti ostala tri broda. Brod je mali, što putovanje čini prilično neudobnim i teškim. Ali, aktivisti su odlučni u namjerama i želji da pošalju svoje poruke.

“Stanovnicima Gaze želimo poručiti da ih nećemo zaboraviti. Učinit ćemo sve što je u našoj moći. A svijetu poručujemo da ne može ostaviti skoro dva miliona stanovnika da žive u situaciji u kojoj su proizvoljna hapšenja normalna pojava i u kojoj im se krše sva prava”, kaže Moncef Marzouki, bivši predsjednik Tunisa.

“Ovim želimo poručiti da smo mi, Palesinci, ipak jedan narod, iako smo fizički razdvojeni na Pojas Gaze i Zapadnu obalu, i bez obzira na to što smo se razišli svuda po svijetu. Odbijamo ovakve podjele i želimo biti poput jednog tijela”, poručuje Basel Ghattas, član Knesseta.

Njihovu odlučnost dijele i ostali aktivisti, iako dolaze iz različitih zemalja i govore različitim jezicima. Zajedničko im je da se žele suprotstaviti represiji.

Dror Feiler je bivši izraelski vojnik. U jednom trenutku u njemu je prevladala humanost i danas je jedan od pokretača ove inicijative i glavnih aktivista na flotili.

Bivši vojnik borac protiv nasilja

“Već šest godina sam član ove flotile. Bio sam vojnik. Kada je od mene 1967. godine traženo da služim u Gazi, odbio sam i odselio u Švedsku. Borim se protiv nasilja. Ovo što radim je i u interesu židovskog naroda”, kaže ovaj glasnogovornik “Treće flotile slobode”.

Sami su na pučini, daleko od svijeta… Svjesni su da kao opciju ne smiju isključiti ni najcrnji scenarij. Ali, ne pokazuju zabrinutost. Naprotiv, kažu da bi brinuti trebali oni koji prijete kršenjem međunarodnog zakona i ljudskih prava.

Bez obzira na to da li će flotila stići do Gaze ili ne, učesnici smatraju da je ona već uspjela u namjeri da se suprotstavi opsadi. A ukoliko pristane uz obale Gaze, uspjet će je i razbiti.

(Al Jazeera)

Share This Article