Bivši predsjednik Tunisa Marzuki: Bit ću na ‘3. Flotili slobode za Gazu’

sanel
By sanel

Bivši predsjednik Tunisa Muhammed Munsif Al Marzuki izjavio je kako će zauzeti svoje mjesto na “3. Flotili slobode”, za koju se očekuje da će u petak krenuti prema Gazi.

“Ne znam šta će učiniti Izrael. Ono što znam jeste šta ću učiniti ja i sta ćemo učiniti mi. Mi ćemo uraditi ono što je naša dužnost”, izjavio je Marzuki za AA, u vezi sa slanjem nove flote brodova radi razbijanja pomorske blokade Gaze i pružanja pomoći njenim stanovnicima.

Marzuki smatra kako je problem blokade Gaze ostao zaboravljen zbog problema u Siriji i Libiji.

“Flotila slobode mora biti uspješna. Ne mogu prihvatiti da je preko dva miliona ljudi u Gazi uskraćeno za temeljna ljudska prava”, rekao je on.

U vezi s najavom Izraela da će flota brodova koja krene prema Gazi biti blokirana, Marzuki je rekao:

“Ono što mi radimo su mirne demonstracije. Ne nosimo oružje. Mi nosimo lijekove bolesnoj djeci Gaze. Želimo da cijeli svijet ponovo pođe govoriti o Gazi. Možda to neće odmah riješiti probleme, ali će sigurno olakšati u pronalaženju rješenja. Svi ratovi moraju prestati. Nadam se da će Flotila slobode biti temelj za jedno prihvatljivo rješenje.”

On dodaje kako će sam zauzeti svoje mjesto na jednom od brodova “3. Flotile slobode”, te da će uvijek pružati podršku aktivistima. Prema njegovim riječima, u slučaju da se Izrael ponovo odluči na nasilje to ovoj zemlji neće ići u korist, jer, kako je kazao, aktivisti nemaju oružje.

Polazak “3. Flotile slobode za Gazu” zbog vremenskih uvjeta pomjeren je za petak, a ime luke iz koje će zaploviti nije poznato.

Podsjetimo da su internacionalne grupe koje čine udruženje humanitarnih organizacija “Flotila Slobode”, pokret prema Gazi najavile još prošle godine. Ranije je Flotila Mavi Marmara, koju je činilo osam brodova, isplovila 2010. godine prema Gazi. I tada je cilj flotile bilo razbijanje pomorske blokade Gaze i pružanje pomoći njenim stanovnicima. Izraelske snage napale su flotilu i tom prilikom smrtno je stradalo deset osoba. Među njima je bilo devet turskih državljana.

Izraelska pomorska blokada uvedena je 2007. godine, a podrazumijeva zabranu pristupa plovilima bez prethodne dozvole Izraela.

(Anadolija)

Share This Article