Palestinski zatvorenik u kritičnom stanju

sanel
By sanel

Međunarodni komitet Crvenog križa je saopćio kako se palestinski zatvorenik u Izraelu Khader Adnan, koji štrajkuje glađu 49 dana, nalazi u “neposrednoj opasnosti od smrti”.

Iz Crvenog križa apelirali su na Izrael da porodicu Adnana upoznaju s međunarodnim konvencijama, prenosi Anadolija.

Iz Crvenog križa u utorak su upozorili kako se Adnan nalazi u “kritičnom stanju ” te kako mu se mora omogućiti posjeta porodice. Iz izraelskog zatvora gdje se Adnan nalazi izvijestili su kako je on pod medicinskim nadzorom.

Ova reakcija međunarodne organizacije uslijedila je nakon što je u Izraelu predložen zakon koji će omogućiti hranjenje zatvorenika u zatvorima i bez njihovog pristanka.

Prijedlog ovog zakona, koji je odobrio državni kabinet, protivi se Izraelskoj medicinskoj asocijaciji koja ističe kako ovakva praksa predstavlja “mučenje”.

Štrajkovi glađu

Adnan je stupio u drugi maratonski štrajk glađu. Ovaj 36-godišnjak bio je u redovima grupe Islamski džihad na Zapadnoj obali, a uhapšen je bez optužbi i u zatvoru je skoro godinu dana.

Ovakav način pritvaranja Palestinaca u izraelske zatvore nazvan je “administrativnim pritvorom”, što omogućava Izraelu da Palestince drži bez optužbe na neodređeno vrijeme.

Adnan je tokom 2012. godine, također, bio u štrajku glađu koji je trajao 66 dana, što je izazvalo masovni štrajk palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Broj administrativnih zatočenika Palestinaca ponovno je u porastu u proteklih godinu dana na mjesečnom nivou u rasponu od 363 do 473 osoba.

(Agencije)

Share This Article