Kobani: Sve glasnije optužbe o etničkom čišćenju

sanel
By sanel

Opsada grada Kobanija, simbola kurdske borbe protiv ISIL-a, u cjelosti je završena.

Međutim, napredovanje kurdskih jedinica je popraćeno sve glasnijim optužbama o etničkom čišćenju arapskog stanovništva s područja koja su sada pod kontrolom Kurda.

Tel Ebjed je pao pod kontrolu kurdskih ‘Jedinica narodne zaštite’. Polako napreduju i šire se prema jugu, gdje se nalazi glavno uporište ISIL-a u gradu Rakki.

Ali kurdski komandanti ne žele otkriti detaljnije planove. Nejasno je hoće li osiguravati putni pravac koji spaja grad Kobani sa provincijom Hasaka, odnosno s područjima pod kontrolom kurdskih snaga ili će se širiti dalje ka jugu.

Dugi redovi za gorivo

“Operacija još traje. Pozitivno ćemo dogovoriti na svaki poziv stanovništa da im pomognemo da se oslobode ISIL-ovog terora”, kazao je kurdski zvaničnik, Anwar Muslim.

Nakon zauzimanja Tel Ebjeda brojni kamioni prevoze gorivo i pomoć prema gradu Kobaniju koji je dugo bio pod opsadom.

Stanovništvo stoji u dugim redovima za gorivo.

“Kao što i sami vidite, situacija s gorivom i hranom se postepeno poboljšava”, rekao je Jameel Buzan, stanovnik Kobanija.

Stanovnik Kobanija Fathi Hamada tvrdi da je cijena nafte na crnom tržištu iznosila i do 500 sirijskih lira, a da se sada spustila na samo 20 lira.

Gradu je sada potrebna obnova. Četveromjesečni rat kurdskih snaga i ISIL-a rezultirao je velikim razaranjima.

“Zauzimanje Tel Ebjeda od kurdskih „Jedinica narodne zaštite” znači da je u cjelosti slomljena ISIL-ova opsada Kobanija. Ovakav ishod bi trebao smanjiti cijene goriva i drugih roba, te ubrzati obnovu grada koja se odvija sporo“, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Ahmad Zawiti.

(AJB)

Share This Article