Opozicione stranke dale zeleno svjetlo koaliciji sa AK Parti

sanel
By sanel

Glavna turska opoziciona stanka Republikanska narodna partija (CHP) i pro-kurdska Demokratska narodna partija (HDP), signaliziraju da bi mogle razmotriti formiranje koalicione vlade sa Strankom pravde i razvoja (AK Parti), koja je osvojila najveći broj glasova i poslaničkih mandata na proteklim parlamentarnim izborima.

U razgovoru sa novinarima, nakon sastanka sa načelnicima opština iz njegove stranke, lider CHP-a, Kemal Kiličdaroglu je kazao kako neće biti lahko formirati vladu među opozicionim strankama. “Stav MHP je veoma jasan. Mi ćemo razmotriti i druge opcije.”

Partija nacionalnističkog pokreta (MHP) se oštro protivi bilo kakvoj koaliciji sa HDP-om, koja je po prvi put prešla izborni prag i postala parlamentarna stranka, sa 80 zastupničkih mjesta.

Kiličdaroglu je kazao kako je biračko tijelo njegove stranke uputilo poruku “pomirenja”. “CHP je odlučna da ispuni obaveze koje su joj dali naši građani.”

Potpredsjednik HDP-a, Selahttin Demirtaš, takođe je dao zeleno svjetlo i najavio moguću podršku koaliciji koju će formirati AK Parti, što smatra veoma važnim korakom u pregovorima o formiranju Vlade.

“Ukoliko AK Parti i CHP formiraju koaliciju u kojoj ne budemo uključeni, spremni smo podržati tu koaliciju sa strane,” kazao je Demirtaš.

Trenutni razvoj situacije ukazuje na mogućnost formiranja koalicije između AK Parti i CHP, kao najizvjesnije, obzirom da je AK Parti otvorena prema svim strankama.

Međutim, lider CHP-a je početkom sedmice izjavio da je na opozicionim strankama izabranim u parlamentu sa 60 posto glasova da formiraju koaliciju, što je pokušaj da se AK Parti u potpunosti izostavi iz Vlade. Ipak, priznao je da neće biti lahko formirati koaliciju na taj način, jer je stav MHP-a prema HDP-u jasan.

“Preostala alternativa je jasna. Mislićemo na boljitak Turske i razmotriti sve alternative,” kazao je Kiličdaroglu.

Demitraš je pak kazao kako je HDP spremna pruižiti podršku i olakšati posao u formiranju eventualne koalicije AK Parti-CHP, sve dok se ona slaže sa principima HDP-a.

“Za nas je riješavanje problema važan dio. Sve dok se stranke nalaze na jednom zajedničkom stanovištu, biće to dobro za Turski i mi ćemo biti u mogućnosti da nastavimo, zajedno,” kazao je Demirtaš.

(TRT)

Share This Article