S. Arabija izdvojila 12 miliona rijala za iftarske obroke izbjeglica

sanel
By sanel

Princ Muhammed bin Naif, zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije, izdvojio je 12 miliona (više od 5,5 miliona konvertibilnih maraka) rijala za iftarske obroke izbjeglicama iz Sirije kao i Somalijcima tokom mjeseca ramazana.
Izdvajanje sredstava je došlo po instrukcijama čuvara dvaju harema kralja Selmana, kazao je Saed el-Arabi el-Harti, savjetnik ministra unutrašnjih poslova i vođa humanitarnih odbora i kampanja.
On je kazao da ukupni iznos novca izdvojenog za iftare iznosi 12,39 miliona saudijskih rijala, dodajući da će se iftari distribuirati sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Libanu i Turskoj, kao i Somalijcima.
“Obavljene su pripreme za distribuciju iftarskih obroka u ovim zemljama preko saudijskih ureda za pomoć u tim zemljama”, kazao je El-Harti, dodajući da će 30.000 korpi prehrambenih proizvoda biti distribuirano u Libanu, 300.000 u Turskoj, 6.000 u Jordanu, kao i 30.000 u Somaliji.
Program je osmišljen da zadovolji potrebe porodica tokom mjeseca ramazana, kazao je El-Harti.
“Distribuirat ćemo obroke uz podršku nacionalnih i međunarodnih humanitarnih organizacija”, dodao je on.
On je kazao kako je do sada Saudijska Arabija do sada izdvojila u 1,41 milijardu saudijskih rijala na humanitarne aktivnosti za Sirijce i Somalijce implementacijom humanitarnih programa, koji uključuju nabavku namirnica, lijekova kao i socijalne, zdravstvene i obrazovne usluge.

(IslamBosna.ba)

Share This Article