Rast napada na britanske muslimane

sanel
By sanel

Britansko društvo se suočava sa sve većim brojem rasno i vjerski motivisanih napada. Posljednji u nizu je nasilno skidanje marame s glave muslimanke.

Ta žena je do sada ignorisala verbalno rasno zlostavljanje, ali nakon napada i nasilnog skidanja marame sa glave, odlučila je o svemu obavijestiti policiju.

Žene koje su joj to uradile naziva neznalicama.

“Te osobe su bile izrazito rasistički motivisane. Pokušale su me poniziti jer sam muslimanka. Pitale su me je li mi pretoplo pod maramom? Nisam im dala nikakav povod, ali su mi, ipak, nasilno skinule maramu sa glave.”

Ova mlada žena, kao i mnogi drugi, krive pojedine medije koji, prema njihovom mišljenju, šire govor mržnje prema muslimanima.

Veliki broj napada

Situacija se posebno pogoršava sa usponom grupe ISIL u Iraku i Siriji.

”Područje u kojem živi ova djevojka bilježi povećanje krivičnih djela povezanih sa mržnjom prema muslimanima. U glavnom gradu koji se odlikuje spojem različitih kultura i rasa, policija je ove godine registrovala porast zločina povezanih sa islamofobijom za 30%. Broj dokumentiranih slučajeva ove godine se povećao na 770”, javila je Mina Harballou iz Londona.

Jedna stanovnica Londona je kazala: “Ja sam kršćanka i kažem ‘ne’ marami jer ih Isus želi otkrivene”.

Njen sugrađanin je kazao: “One su ljudska bića poput nas, imaju pravo da slijede svoju vjeru.”

Djevojka iz Londona je rekla: “Napad je rasistički, zar ne? To je odvratno.”

Policija apeluje na žrtve da prijave napade kako bi zločini bili istraženi.

Navode da je pravni sistem u zemlji dovoljno jak da svima pruži zaštitu.

“Znamo da neki muslimani nemaju dovoljno povjerenja u policiju da prijave takve zločine. Stoga smo im omogućili da to urade anonimno putem interneta. Sarađujemo sa organizacijama poput ‘Tell Mama’, koju žrtve posjećuju. Razmjena informacija pomaže nam da shvatimo prirodu napada i borimo se s tim”, rekao je policijski zvaničnik Paul Giannasi.

Sa svoje strane, Vlada insistira da se bori protiv ekstremizma i mržnje, ali se čini da je ovaj zadatak postao složeniji sa usponom ekstremne desnice u zemlji i širom Evrope.

(AJ Balkans)

Share This Article