SAD premjestio šest Jemenaca iz Guantanama u Oman

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su poslale šest jemenskih zatvorenika iz američkog kontroverznog zatvora Guantanamo Bay na Kubi u Oman u okviru programa ponovnog naseljavanja.

Pentagon je saopćio da su premjestili Idrisa Ahmada Abd Al Qadir Idrisa, Sharafa Ahmada Muhammada Masuda, Jalala Salama Awada Awada, Saada Nassera Moqbila Al Azanija, Emada Abdallaha Hassana i Muhammada Alija Salema Al Zarnukija iz zatvorskog kompleksa.

“Prema predsjedničkoj izvršnoj naredbi od 22. januara 2009, međuagencijska Radna grupa za reviziju Guantanama je izvršila sveobuhvatne revizije svakog od ovih slučajeva”, navedeno je u saopćenju.

“Kao rezultat tog revizijskog procesa, koji je uključivao više faktora, uključujući sigurnosna pitanja, ovim ljudima je šest odjela i agencija, koji čine radnu grupu, jednoglasno odobrilo premještaj”.

Koordinacija sa Omanom

U saopćenju je kazano da je SAD koordinirao sa Vladom Omana kako bi se osiguralo da transfer bude obavljen “u skladu sa odgovarajućim sigurnosnim i humanim mjerama”.

Preseljenje je uslijedilo nakon oslobađanja petorice jemenskih zatvorenika 15. januara iz Guantanama, najmanje šest godina nakon što je određeno da oni budu oslobođeni.

Četvorica od tih zatvorenika je poslano u Oman, dok je jedan poslan u Estoniju, što je bio prvi put da ijedna od tih zemalja prihvati zatvorenika iz Guantanama u okviru programa preseljenja.

Nakon transfera šestorice muškaraca u petak, u zabačenom zatvoru je ostalo još 116 zatvorenika, više od 13 godina otkako je zatvor otvoren, a sedam godina od kad je predsjednik Barack Obama obećao da će ga zatvoriti.

Zatvor je namijenjen da u njemu budu zatvorene osobe osumnjičene za terorizam nakon napada 11. septembra 2001, ali su udruženja za zaštitu ljudskih prava za zatvor kazali da je “pravna crna rupa”, gdje zatvorenici propadaju godinama bez da im se sudi na sudu.

(AJ Balkans)

Share This Article