Abbas u Srbiji: Nećemo državu s privremenim granicama

sanel
By sanel

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, u Palati Srbije je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Abbas se zahvalio Nikoliću na podršci koju Srbija daje palestinskom narodu. Rekao je i kako je došao u Beograd kako bi zatražio podršku Srbije za odmrzavanje pregovora sa Izraelom i pozvao vlasti u Beogradu da se pridruže međunarodnim naporima da bi se postiglo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Nakon razgovora sa Nikolićem naglasio je da će Palestina odbiti svako privremeno rješenje, kao i stvaranje države sa privremenim granicama, ali i naveo da traži podršku da se izvrši pritisak na Izrael da primijeni sve do sada sklopljene ugovore.

“Mi smo otvoreni za pregovore već 60, a ne samo proteklih šest godina. Ne vjerujemo u bilo kakvu mogućnost postizanja mira osim kroz pregovore. Ne vjerujem u ispravnost riječi onih koji govore da traže od nas pregovore posljednjih šest godina. Mi smo u svakom vremenu i na svakom mjestu okrenuti ka miru”, rekao je Abbas.

“Od izraelske vlade tražimo samo jedno, a to je da prestane naseljavanje Jevreja na našoj zemlji dok traju pregovori. Ovo je legitiman i zakonski zahtjev oko kojeg su složne sve zemlje svijeta. Ako gospodin Natanyahu pristane na ovaj uslov, spremni smo pristupiti pregovorima. Tvrdnja da već šest godina od nas traže pristup pregovorima nažalost nije tačna”, dodao je.

Važno je razgovarati

Nikolić je izjavio da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dvije države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je Abbas poručio da Palestina cijeni podršku Srbije u Ujedinjenim narodima i da tu podršku uzvraća.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Abbasom, Nikolić je i rekao da Srbija želi da do pregovora Palestine i Izraela dođe što prije.

“To su dve nama prijateljske zemlje. Znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara”, rekao je Nikolić.

On očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu što prije otklonjeni i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država počeli razgovarati.

Nikolić je kazao da je za Srbiju veoma značajno to što Palestina podržava Srbiju u strateškim vanjskopolitičkim prioritetima – procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Palestina se odlučno protivi ulasku Kosova u UNESCO i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom. Upravo je suprotno, smatra da je slična pozicija Srbije i Palestine”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je Abbasa upoznao s povećanim sigurnosnim rizicima na teritoriji Kosova i činjenicom da je Priština suočena s masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom svijeta.

Nikolić je kazao da ga je Abbas uvjerio da Palestina visoko cijeni to što je Srbija bila jedina zemlja u regiji koja je na Generalnoj skupštini UN-a glasala da Palestina dobije status zemlje nečlanice UN-a.

‘Historijski odnosi’

Abbas je rekao da visoko cijeni historijske i prijateljske odnose dvije zemlje i da se nada napretku u bilateralnim odnosima.

On je istakao značaj udruženja Palestinaca u Srbiji, u cilju jačanja veza između dvije zemlje i naroda, i podržao napore u kojima učestvuju i srbijanske vlasti da se Palestinci školuju u Srbiji.

Abbas je čestitao Nikoliću predsjedavanje Srbije OSCE-om i pozvao ga da se pridruži međunarodnim naporima u cilju rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinskog predsjednika je ispred Palate Srbije dočekao Nikolić, uz vojne i državne počasti, gardu i intoniranje himni, nakon čega su imali sastanak, a delegacije dvije zemlje razgovore.

Riječ je o uzvratnoj posjeti, čiji je cilj razmjena mišljenja o aktuelnim događanjima na Bliskom istoku i bilateralnoj saradnji, rekao je palestinski ambasador u Beogradu Mohammed Nabhan.

Abbas je posjetio Srbiju u julu 2009. godine, a Nikolić je bio u Palestini u maju 2013. godine.

Sastanak zvaničnika

Uoči današnje posjete palestinskog predsjednika, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u utorak u Beogradu s palestinskim kolegom Riyadom al-Malikijem.

“Na današnjim razgovorima je prevladao duh starog prijateljstva. Mnoge stvari smo vidjeli zajedničkim očima, imamo iste poglede i razmišljamo na isti način i osjećamo da postoje zajednički elementi koji nas trebaju učvrstiti da zajednički radimo”, naveo je Maliki, a prenijela Anadolija.

Dodao je da se s Dačićem saglasio o mnogim pitanjima i da će, u cilju unapređenja odnosa između Srbije i Palestine, raditi na formiranju komiteta.

“Srbija je, odnosno bivša Jugoslavija, bila u poziciji više puta da pomaže palestinskom narodu. Mi želimo da takvu saradnju nastavimo i u narednom periodu. Mi smatramo da mirovni proces treba obnoviti i da mir treba da dođe između svih strana na Bliskom istoku”, kazao je Dačić.

Dačić i Maliki su razgovarali i o sporazumu o trgovini i vizama kako bi olakšali kretanje između dviju zemalja.

Visoki dužnosnici su izrazili spremnost na saradnju dviju zemalja i izgradnju odnosa zasnovanim na prijateljstvu iz perioda bivše Jugoslavije.

(AJ Balkans)

Share This Article