UN: Mirovni pregovori o Jemenu 14. juna

sanel
By sanel

Ujedinjeni narodi su saopćili da će mirovni pregovori između pobunjenika i Vlade u Jemenu početi u Ženevi 14. juna.

Pregovori su prvobitno bili zakazani za 28. maj, ali su odloženi pošto je Vlada zahtijevala da se šiitski Husi pobunjenici najprije povuku sa teritorija koje su osvojili, prenosi Tanjug.

Jemenski predsjednik Abd Rabbuh Mansour Hadi, koji se trenutno nalazi u egzilu u saudijskom gradu Rijadu, postavio je 25. maja nove uvjete za pregovore u Ženevi.

Rekao je kako se prije pregovora Husi moraju povući iz gradova koje su zauzeli, uključujući i glavni grad Sanu, da se moraju prestati uplitati u odluke koje donosi Vlada te da se moraju osloboditi politički zatvorenici, uključujući i jemenskog ministra odbrane, kojeg u zarobljeništvu drže već mjesecima.

Husi bez preduslova

Husi su istakli kako su voljni učestvovati u pregovorima, ali bez postavljanja bilo kakvih preduslova. Upravo to je problem kojim se bavi međunarodna zajednica.

Jemen potresaju nemiri otkada su u septembru Husi, koje podržava Iran, zauzeli glavni grad Sanu i napredovali ka Adenu, prisilivši predsjednika Hadija da pobegne u egzil u Saudijsku Arabiju.

Od 26. marta traju zračni udari koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom kako bi potisnuli Husije i povratili vlast Hadija, a od tada je poginulo više od 2.000 ljudi, podsjeća AFP.

(Agencije)

Share This Article