IDIŠ nadomak grada Hasake

sanel
By sanel

Borci Islamske države danas su nakon žestokih borbi protiv sirijske vojske stigli do kapija sirijskog grada Hasake, prenose agencije. Uprkos devetomjesečnim vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih SAD, militanti su zauzeli prethodnih nedelja nove teritorije, uključujući drevni grad Palmiru i Ramadi, prestonicu provincije Anbar.

“Sada su stigli na 500 metara od ulaska u Hasaku”, potvrdio je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman za AFP.

Prema njegovim riječima, borci IS zauzeli su sve vojne punktove u toj oblasti na sjeveroistoku Sirije, uključujući jednu elektranu pošto su juče izveli najmanje šest samoubilačkih napada.

U međuvremenu, režimske snage barelskim bombama gađaju militantne pozicije.

Kontrolu nad Hasakom zajedno imaju režimske i kurdske snage koje se bore protiv militanata IDIŠ-a i u drugim dijelovima provincije.

Ako IS zauzme Hasaku to bi bila druga prestonica neke sirijske provincije koja je pala u njihove, nakon Rake koja je postala njihovo uporište na sjeveru Sirije.

U Siriju je, prema neimenovanim izvorima, stiglo oko 7.000 iračkih i iranskih boraca prethodnih nedelja i njihov prioritet je odbrana Damaska od IDIŠ-a.

Zbog žestokih okršaja između sirijske vojske i pobunjenika, više od 3.000 Sirijaca prebjeglo je u Tursku za protekla dva dana.

(Nasevijesti.com/Agencije)

Share This Article