Faludža: Sunitska plemena obećala vjernost ISIL-u

sanel
By sanel

Brojne sunitske plemenske vođe i plemena u iračkoj provinciji Anbar obećali su vjernost grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Plemenski lideri to obećanje su dali u izjavi koju je pročitao utjecajni šeik Ahmed Dara al-Jumaili, nakon sastanka u Falluji.

Reporter Al Jazeere Imran Khan izvještava iz Bagdada da još nije jasno da li su plemena bila prisiljena da stupe u savez sa borcima ISIL-a koji kontrolišu Falluju i većinu provincije Anbar.

„Ako je ovo dobrovoljni potez, onda je to veoma zabrinjavajuće za iračku Vladu“, javlja Khan.

„Saopćenje koje su oni objavili bilo je veoma oštro i osudilo je Vladu. Tu se navodi da je jedini način da mir dođe u Anbar taj da se plemena pridruže ISIL-u.“

Utjecajna plemena

Khan izvještava i da je savezništvo plemena al-Jumaili sa ISIL-om posebno zabrinjavajuće za iračke vlasti, s obzirom na utjecaj ovog plemena u provinciji.

“Al-Jumaili ima brojne borce i ogromni utjecaj na druga plemena.“

Obećanje na vjernost ISIL-u dolazi nakon što su brojni sunitski lideri u ovoj provinciji javno kritikovali uključivanje šiitskih milicija u borbe protiv ISIL-a kako bi se vratila kontrola nad određenim područjima, kao što je prijestolnica provincije, Ramadi.

Dok su se brojna sunitska plemena pridružila Vladinim snagama i šiitskim milicijama, Khan izvještava da je velik broj plemenskih lidera zatražio podršku Vlade kako bi se borili protiv oružanih grupa.

„Oni kažu ‘ako nas naoružate, ako nam dopustite da se borimo kao suniti, mi ćemo se riješiti ISIL-a jako brzo’.“

„Činjenica da se nekoliko ovih plemena ujedinilo… i zaklelo na vjernost ISIL-u pokazuje kolika je ljutnja sunitskih plemena prema Vladi u Bagdadu.“

(Al Jazeera)

Share This Article