ISIS u padu Mosula zarobio 2.300 ‘Humvee’ vojnih vozila

sanel
By sanel
U intervjuu za televizijsku stanice Al-Iraqiya, premijer Hajder el-Ibadi je potvrdio da su borci samoproglašene Islamske države (ISIS) preoteli par hiljada američkih vojnih vozila “Humvee”, u momentu kada su osvojili Mosul. Njihova ukupna vrijednost na tržištu iznosi više od jedne milijarde dolara.
 
Humvee vozila su dio velike vojne opreme koju su Amerikanci ostavili nakon povlačenja iz Iraka. Dodatnu opremu borci ISIS-a su preoteli od iračke vojske u borbama vođenim za provinciju Enbar.
 
Jedan od ukradenih američkih Humveeja je korišten u samoubilačkom napadu na vojnu bazu u blizini Bagdada, kojom prilikom je ubijeno najmanje 45 osoba. U napadu su učestvovala tri vozila natovarena eksplozivom, praćena jednom od Humveeja, prenosi BBC.
 
“U padu Mosula smo izgubili dosta naoružanja; izgubili smo samo u Mosulu 2300 Humveeja,” kazao je Ibadi u intervjuu.
 
Prošle je godine američki State Department odobrio dogovor o prodaji 175 komada M1A1 Abrams tenkova vrijednih 12,4 milijardi dolara, i 1000 Humvee vozila vrijednih 579 miliona dolara. Kongres još uvijek nije odobrio prodaju, jer su neki zakonodavci izrazili zabrinutost da bi oružje koje SAD šalju u Irak mogle završiti u rukama ISIS-a.
 
Borci ISIS-a generalno se oslanjaju na civilna vozila i pick-up vozila poput Toyota Hiluxa i Land Cruisera. Ukradeni Humvee je mnogo grublji i može se koristiti kao vozilo koje predvodi napad.
(TRT)
Share This Article