SAD: Pokrivena muslimanka diskriminisana u avionu

sanel
By sanel

Običan zahtjev za neotvorenom limenkom dijetne Coca Cole doveo je ženu po imenu Tahera Ahmad do suza.

Tahera Ahmad (31), direktorica na međuvjerskim studijama na Univerzitetu Northwestern, putovala je u petak avionskom kompanijom United Airlines iz Chicaga u Washington na konferenciju o promicanju dijaloga između izraelske i palestinske mladeži. Na sebi je nosila maramu.

Iz higijenskih razloga, žena je tražila neotvorenu limenku gaziranog pića, no stjuardesa joj je kazala kako je ne može dobiti.

“Nismo ovlašteni da dajemo neotvorene limenke putnicima, jer ih mogu iskoristiti kao oružje u avionu”, kazala joj je stjuardesa koja je ubrzo nakon toga putniku koji je sjedio u blizini bez problema donijela neotvorenu limenku piva.

Glasnogovornik avionske kompanije, Charles Hobart je kazao kako je stjuardesa nekoliko puta pokušala udovoljiti putnici, no kako je došlo do nesporazuma. Nije ulazio u detalje o pojedinostima tog navodnog nesporazuma, no naglasio je kako će svakako razgovarati sa putnicom u cilju boljeg razumijevanja ove situacije.

Ahmed pak kaže kako se osjećala diskriminisanom i poniženom, budući da je stjuardesa drugom putniku donijela limenku bez prigovora.

Ipak, ističe kako ju je najviše zaboljela reakcija ostalih putnika koje je upitala za reakciju.

“Čovjek koji je sjedio s druge strane se okrenuo prema meni i kazao: ‘Vi muslimani morate začepiti’. Osjećaja sam bijes i mržnju u njegovim očima i glasu. Rasplakala sam se. Očekivala sam da će me ljudi bar braniti, a većina je samo u nevjerici odmahivala glavom”, kazala je Ahmed.

Nakon što je svoje iskustvo podijelila na Facebooku, uslijedila je podrška na društvenim mrežama pod hashtagom #unitedfortahera.

(klix.ba)

Share This Article