Ubistva iračkih vojnika u zasjedi ISIL-a

sanel
By sanel

Najmanje 33 iračka vojnika i njihovih savezničkih boraca ubijeni su u zasjedi grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u provinciji Anbar.

Više od 40 vojnika povrijeđeno je u napadu u al-Seddiqiyji istočno od Ramadija, glavnog grada ove provincije, rekli su vojni izvori za Al Jazeeru.

U drugom napadu, koji je izvela iračka vojska, najmanje 12 civila je ubijeno, a 18 ranjeno u bombardovanju džamije i pijace u Falluji, 50 kilometara istočno od Ramadija, kazao je lokalni izvor za Al Jazeeru.

Iračko ministarstvo odbrane saopćilo je da su borbeni avioni izveli napade na mete ISIL-a u provincijama Anbar i Saladin.

Kopnena ofanziva

Ministarstvo je i objavilo videosnimak ovih napada. U saopćenju Ministarstva se navodi da su mnogi borci ISIL-a ubijeni, dok je uništena njihova oprema i zgrade koje su koristili kao sjedišta.

Navodi se da je snimak koji je objavljen kasno u nedjelju snimljen iz letjelice iznad Anbara, gdje iračke zračne snage daju podršku kopnenoj ofanzivi protiv ISIL-a.

Prošlog mjeseca, iračka Vlada najavila je početka velike ofanzive kako bi ponovno preuzela kontrolu nad područjima u Anbaru koja sada drže borci ISIL-a.

Ova objava dolazi nakon što je Vlada pretrpjela veliki poraz u Ramadiju.

(Al Jazeera)

Share This Article