Lieberman: Neusvajanje rezolucije lekcija za Palestinu

sanel
By sanel

Neusvajanje rezolucije o državnosti u Ujedinjenim nacijama (UN) lekcija je za Palestinu, izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman. “Neuspjeh rezolucije Palestincima treba biti lekcija da se provokacijama i pokušajima uvođenja unilateralnih mjera Izraelu neće postići ništa, čak naprotiv”, izjavio je Lieberman.

“Svaka država koja uistinu želi promovisati rješenje nekog sukoba mora se odgovorno ponašati i Palestincima jasno predočiti da se odluke donose isključivo putem pregovora”, dodao je ministar.

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je odbilo usvojiti nacrt rezolucije koja poziva na okončanje decenijama duge izraelske okupacije palestinskih teritorija u roku od tri godine.

Prijedlog koji je Jordan dao u ponedjeljak, nakon dogovora sa arapskim državama, nije dobio minimalnih devet od ukupnih 15 glasova članica Vijeća.

Pored Jordana, za usvajanje rezolucije izjasnile su se Francuska, Rusija, Kina, Argentina, Čad, Čile i Luksemburg.

Australija i Sjedinjene Američke Države su glasovale protiv, a Velika Britanija, Nigerija, Ruanda, Južna Koreja i Litvanija su se suzdržale od glasovanja.

Da je rezolucija bila usvojena, do kraja 2017. godine snage Izraela bi se u potpunosti trebale povući sa okupiranih teritorija i Istočni Jerusalem bi trebao biti proglašen prijestolnicom države Palestine u granicama određenim prije 1967. godine.

Palestinsko-izraelski pregovori u posredstvu SAD-a prekinuti su u aprilu kada je Izrael odbio molbe da oslobodi grupu palestinskih zatvorenika.

Sukob Izraela i Palestine datira iz 1917. godine kada je britanska vlada u Deklaraciji Balfour Palestinu proglasila “nacionalnim domom Jevreja”.

Tokom rata na Bliskom Istoku 1967. godine Izrael je okupirao Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu, a 1980. godine aneksirao sveti grad u prijestolnicu samoproglašene jevrejske države koju međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Vijesti.ba)

Share This Article