Merkel: PEGIDA promovira hladnoću i mržnju prema muslimanima

sanel
By sanel

Njemačka kancelarka u novogodišnjem obraćanju najoštrije osudila novi antiislamski pokret i njegove proteste.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u svom novogodišnjem obraćanju novi desničarski narodni pokret, rekavši da njegove vođe “gaje mržnju u svojim srcima”.

U do sada najoštrijem komentaru upućenom pokretu “Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada” (PEGIDA), Merkel je govorila o demonstrantima koji su uzvikivali “Mi smo ljudi!”, ponavljajući slogan s protesta koji su doveli do rušenja Berlinskog zida prije 25 godina.

“Ali pravo značenje te rečenice je: vi niste jedni od nas, zbog boje kože ili religije”, ocijenila je Merkel, prema unaprijed objavljenim dijelovima intervjua koji će večeras biti emitovan na njemačkoj televiziji.

“Zato kažem svima vama koji idete na takve proteste: nemojte da slijedite one koji vas pozivaju na demonstracije, jer oni ne promoviraju ništa drugo osim hladnoće i čak mržnje u svojim srcima”, poručila je njemačka kancelarka.

Porast pristalica

PEGIDA, koju je osnovao Lutz Bachman (41), osuđivan za krađu, ranjavanje osobe i konzumiranje droge, prvi protest je organizirala 20. oktobra u Dresdenu.

Prvi protest je napravilo 12 osoba putem socijalnih platformi i na njemu je bilo oko 350 ljudi, a na protestu organiziranom mjesec dana poslije okupilo se 5.500 ljudi.

Podrška ovom antiislamskom pokretu u decembru je znatno povećana, tako da je na posljednjem protestu 22. decembra bilo 17.500 osoba.

Tokom proteklih dana više hiljada građana izašlo je na ulice nekoliko gradova Njemačke kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog protesta koje organizira pokret PEGIDA.

(Agencije)

Share This Article