U Libiji srušen helikopter koalicije ‘Fajr Libya’

sanel
By sanel

Libijsko zrakoplovstvo je u utorak srušilo helikopter koalicije ‘Fajr Libya’, dok su izvodile napad na jedan od najvećih naftnih terminala na istoku zemlje, a blizu privremenog sjedišta parlamenta eksplodirala je autobomba, što ukazuje na daljnje širenje nasilja u toj zemlji kojoj prijeti rat.

Pošto je u augustu preuzela kontrolu nad glavnim gradom Tripolijem, gdje je uspostavila paralelnu vlast, “Fajr Libya”, moćna koalicija milicija, pokušava proširiti svoj utjecaj zauzimajući naftna bogatstva u zemlji.

“Zračne snage su srušile helikopter Fajr Libyje koji je jutros izveo napad na vladine snage blizu luke Al Sedre”, kazao je Ali Al-Hassi glasnogovornik snaga zaduženih za zaštitu naftnih objekata na području Naftnog polumjeseca.

Požar

U raketiranju jednog od 19 rezervoara u Al Sedri buknuo je požar koji se brzo proširio na ostale rezervoare.

Požar je u utorak i dalje bjesnio dok ga vatrogasci pokušavaju ugasiti i postaviti zaštitne ograde oko rezervoara, rekao je čelnik libijske kompanije Al Wahe za upravljanje terminalom.

Ispred hotela u Tobruku, na krajnjem istoku Libije, gdje je privremeno sjedište vlade, u utorak je eksplodirala autobomba dok su zastupnici zasjedali u prizemlju, rekao je glasnogovornik skupštine Faraj Bou Hachem.

Zastupnik Tareq Jarushi rekao je u telefonskom razgovoru za AFP da se automobil u maskirnim bojama zaletio u zadnji ulaz hotela a zatim eksplodirao.

Trojica teže povrijeđeni

Trojica zastupnika koji su u trenutku eksplozije bili ispred zgrade lakše su povrijeđeni.

Medicinski izvor u bolnici u Tobruku rekao je da je primljeno 18 osoba koje su zadobile lakše povrede.

Nakon pada režima Muammara Gaddafia u oktobru 2011. zemlja je prepuštena na milost i nemilost suparničkih milicija u kojima su bivši pobunjenici a prijelazne vlasti ne uspijevaju uspostaviti red.

(Agencije)

Share This Article